Danie przygotowane na sposób indyjski bowiem curry jest jedną z najbardziej znanych potraw w północnych Indiach.
W moim przypadku jest to wersja wegetariańska, pyszne warzywa połączone z kremowym jogurtem, a do tego wspaniały aromat kminu i curry.
Danie robi się bardzo szybko, jest dość proste w wykonaniu. Lubię takie orientalne smaki więc z wielkim apetytem zjadłam porcyjkę pysznego curry 🙂 Curry możemy podać z ryżem.
Składniki:
- cieciorka 100g,
- zalewa z cieciorki 2 łyżeczki,
- szpinak 100g,
- 1 cebula czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- imbir starty 1 łyżeczka,
- kmin 3/2 łyżeczki,
- kurkuma 1/4 łyżeczki,
- curry 1/2 łyżeczki,
- szczypta chili,
- sól,koncentrat pomidorowy 3/2 łyżeczki,
- jogurt naturalny 180g
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir i smażymy chwilkę razem. Kolejno dodajemy kmin, curry i kurkumę, chili - i mieszając smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem do momentu aż liście szpinaku będą miękkie.
Gdy to nastąpi dodajemy cieciorkę i odrobinę zalewy. Całość delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze około 1 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Życzę smacznego 😉
Kasiu, jak lubię Twoje przepisy tak dziś ślęczałam nad tym daniem, a że nie lubię wyrzucać – wepchnęłam w siebie część – reszta niestety wyląduje w koszu. Trociny w paszczy. Ciężko mi to było w ogóle dosmakować by było zjadliwe. Cieciorka jednak tylko do humusu się nadaje moim zdaniem. Idę pobuszować u Ciebie za innym obiadkiem 🙂
Kasiu, przykro mi :/ To już kwestia gustu 😉 Mnie i siostrze smakowało, ale mój narzeczony spróbował i nie jadł, nie jego smaki 😉 Mam nadzieję, że coś znajdziesz pysznego 😉 Pozdrawiam 🙂
Dzieki za przepis 🙂 to sa wlasnie moje smaki 🙂 uwielbiam 🙂
Polecam się ?