Bigos z cukinii

Przedstawiam propozycję na kolejną potrawę z cukinii. Jeżeli macie jej dużo w ogródku śmiało możecie przygotować ten bigos. Połączenie cukinii i marchewki, po dodaniu koncentratu pomidorowego świetnie imitują kiszoną kapustę. Wystarczy dodać jeszcze cienka kiełbasę lub boczek i mamy gotowy obiad na kilka dni. Z tych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja. Taki bigos najlepszy jest następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Polecam 🙂
Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

SKŁADNIKI:

  • 2 kg cukinii (4 duże cukinie),
  • 300g marchewki (2 średnie marchewki),
  • 1 duża cebula,
  • 0,5kg kiełbasy cienkiej,
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

 Cukinię myjemy i ścieramy ją na grubych oczkach tarki. Wykładamy ją na sitku i solimy. W tym czasie ścieramy marchewkę również na grubych oczkach tarki i kroimy cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy marchewkę i smażymy około 2-3 minuty.

Następnie dodajemy cukinię, podlewamy całość 1 szklanką wody, dodajemy koncentrat i paprykę i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw (około 15-20 minut). W tym czasie kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Kiełbasę dodajemy do cukinii. W między czasie potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Bigos jest najlepszy 1-2 dni po przygotowaniu, gdy się "przegryzie".
2) Danie jeszcze można podlać w trakcie gotowania wodą jeśli wyparuje.
3) Część kiełbasy można zastąpić boczkiem lub go po prostu dodać dodatkowo do potrawy.




7 komentarzy

  1. cukiereczek

    Dzięki za komentarz, w takim razie i ja spróbuję przygotować ten bigos z pieczarkami 🙂

  2. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Paulina B. z bloga Cynamonowy Pył 🙂
    “Zrobiłam bigosik z cukinii , z Twojego przepisu , jest genialny ! Przepis posyłam dalej w świat Uśmiech Dziękuję Uśmiech “

    bigos20z20cukinii32

  3. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała autorka bloga Kobiety w Sieci.
    Autorka wspomnianego bloga pisze: “ja dziś zrobiłam bigosik z Twojego przepisu i już pół garnka nie ma a podobno na 2 dzień jest lepszy ciekawa czy się przekonam ;)))) dziękuje za super przepis; )”

    bc

  4. Bigos jest pyszny nie tylko dla wielbicieli cukini. Faktycznie, jak się “przegryzie” jest lepszy, ale nie zawsze chce się czekać, bo świeżo ugotowany też jest pyszny. Trzeba go dobrze przyprawić, ja lubię ostrzejsze, więc poszalałam z przyprawami. No i u mnie zamiast kiełbasy są parówki, bo akurat je miałam na stanie.

    • cukiereczek

      Asiu cieszę się, że bigosik smakował 🙂

  5. Chciałam dobrze wykorzystać cukinię z działki mojej Mamy i zdecydowałam się zrobić z niej bigos z tego przepisu. Zamiast koncentratu dałam pół litra passaty pomidorowej. To jest to czego mi sie chciało ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakował ?

Pozostaw odpowiedź cukiereczek