Dzisiejszy wpis zadowoli z pewnością osoby, które na gotowanie nie mają zbyt wiele czasu. Ucieszą się pewnie z niego też Ci, co mają dwie lewe ręce w kuchni. Otóż bierzemy się za robienie ekspresowych i bardzo zdrowych batonów. Nie ma nawet cienia szansy, by w tym przepisie zrobić coś źle! Zapowiada się bardzo szybko, prosto i zdrowo, prawda? 🙂
Głównym składnikiem dzisiejszego przepisu jest pasta tahini. Myślę, że większość osób dbających o linię i interesujących się tematyką zdrowego odżywiania zna ten sezamowy rarytas. Tym bardziej, iż jest on już powszechnie dostępny w supermarketach.
Sezam jest bardzo cennym źródłem białka. Z czystym sumieniem mogę polecić jego spożywanie wegetarianom i weganom, bowiem białko to zawiera dużą ilość aminokwasów wysokiej jakości. Wartość energetyczna to kolejna zaleta tahini. Pasta ta zawiera dużą ilość wapnia, magnezu, potasu, a sam olej sezamowy to nieocenione źródło kwasów omega-6 czy substancji działających antyoksydacyjnie (powszechnie mówiąc komórki naszego organizmu starzeją się dzięki nim wolniej). Spożywając sezam oddajemy naszemu organizmowi nie lada przysługę dbając o nasz układ krążenia i zdrowe kości (wapń potrzebny jest naczyniom krwionośnym, a także wpływa na utrzymanie kości w zdrowiu). No i nie muszę chyba dodawać, że tahini smakuje wybornie! Jeśli jesteście miłośnikami chałwy, tak jak ja, to z pewnością ten produkt przypadnie Wam do gustu 🙂
Skoro wiemy już, że to co będziemy jedli jest mega zdrowe to możemy brać się do działania!
SKŁADNIKI:
-
1 szklanka tahini,
-
1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego,
-
4 łyżki kakao,
-
3-4 łyżki miodu,
-
3 łyżki mieszanki żurawiny i jagód goji,
PRZYGOTOWANIE:
Wykonanie jest naprawdę proste i trwa dosłownie chwilę. W kielichu blendera umieść pastę tahini oraz olej kokosowy. Całość miksuj do momentu, gdy składniki będą dobrze połączone, a masa będzie gładka. Następnie dodaj kakao oraz miód i ponownie dokładnie zmiksuj. Na sam koniec gotową bazę do batonów wzbogać bakaliami - ja wybrałam jagody goji i żurawinę. Tak przygotowaną masę przelej do foremki - u mnie był to pojemnik na żywność – i umieść w zamrażarce na godzinę. Po tym czasie pokrój całość na prostokąty, które przypominają batony.
Z podanej ilości składników otrzymałam 8 batonów.
Uwagi:
1) Jako dodatki można użyć dowolnych bakalii.
2) Tahini można zrobić własnoręcznie z ziaren sezamu bądź kupić gotowe.
3) Miód z powodzeniem można zastąpić innym płynnym słodzidłem np. syropem klonowym czy z agawy.