Dzisiaj w Maratonie Śniadaniowym prezentuję Wam mój ulubiony sposób na serek wiejski. O wiele częściej jem serek wiejski na słodko niż na wytrawnie. Jest to serek wiejski wymieszany z ananasem i orzechami, podany z pieczywem pełnoziarnistym. O wiele lepiej sprawdzi się tutaj ananas z puszki niż świeży. Po dodaniu świeżego ananasa serek po jakimś czasie ma gorzki smak. Natomiast po dodaniu ananasa z puszki serek nie zmienia smaku i można go przygotować wieczorem, a zjeść dopiero rano. 2 minuty pracy i sycące śniadanie mamy gotowe, polecam 😉
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200g serka wiejskiego,
- 3 plastry ananasa z puszki (90g),
- 25g orzechów,
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego (140g),
- 2 łyżeczki masła,
PRZYGOTOWANIE:
Ananasa kroimy w drobną kosteczkę. Orzechy drobno siekamy. Serek wiejski łączmy z ananasem i orzechami, mieszamy. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym posmarowanym masłem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja serka wiejskiego zawiera około 418kcal. W tym:
- węglowodany – 51,5g,
- białko – 17,9g,
- tłuszcz – 18,0g,
- błonnik – 5,5g.
Serek wiejski proponuję podać na śniadanie.