Serek wiejski z ananasem i orzechami

Dzisiaj w Maratonie Śniadaniowym prezentuję Wam mój ulubiony sposób na serek wiejski. O wiele częściej jem serek wiejski na słodko niż na wytrawnie. Jest to serek wiejski wymieszany z ananasem i orzechami, podany z pieczywem pełnoziarnistym. O wiele lepiej sprawdzi się tutaj ananas z puszki niż świeży. Po dodaniu świeżego ananasa serek po jakimś czasie ma gorzki smak. Natomiast po dodaniu ananasa z puszki serek nie zmienia smaku i można go przygotować wieczorem, a zjeść dopiero rano. 2 minuty pracy i sycące śniadanie mamy gotowe, polecam 😉

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 200g serka wiejskiego,
  • 3 plastry ananasa z puszki (90g),
  • 25g orzechów,
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego (140g),
  • 2 łyżeczki masła,

PRZYGOTOWANIE:

Ananasa kroimy w drobną kosteczkę. Orzechy drobno siekamy. Serek wiejski łączmy z ananasem i orzechami, mieszamy. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym posmarowanym masłem.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja serka wiejskiego zawiera około 418kcal. W tym:

  • węglowodany – 51,5g,
  • białko – 17,9g,
  • tłuszcz – 18,0g,
  • błonnik – 5,5g.

Serek wiejski proponuję podać na śniadanie.

Serek wiejski z ananasem i orzechami

Serek wiejski z ananasem i orzechami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź