Wakacje się skończyły i mamy już wrzesień. Dzieci wróciły do szkoły i pewnie zastanawiacie się co im podać na śniadanie lub drugie śniadanie. Przychodzę Wam z pomocą i w tym tygodniu zaprezentuję Wam 7 przepisów na zdrowe śniadania. Zapraszam na Maraton Śniadaniowy. Prezentowane przeze mnie przepisy będą proste i szybkie do przygotowania.
Śniadania zjadam najczęściej na słodko. Głownie jest to owsianka, gryczanka czy jaglanka. Lubię jednak zjeść czasem coś konkretnego na wytrawnie. Wówczas sięgam po omlet jajeczny. Dodatki dodaje wtedy takie jakie mam w lodówce. Jednym z moich ulubionych omletów jest ten z awokado i szpinakiem oraz dodatkiem sera feta.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 3 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- Sól,
- Pieprz,
- 50g szpinaku,
- 50g sera feta,
- ½ awokado,
- 2 łyżeczki masła,
- 1 ząbek czosnku,
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła. Dodajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy razem około 1 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Awokado obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczką masła. Rozprowadzamy ją dokładnie po całej patelni np. pędzelkiem. Wlewamy masę jajeczną. Smażymy 2 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu. Następnie na omlet wykładamy szpinak i awokado. Smażymy jeszcze około 1-2 minuty (bez przykrycia) aż cała masa jajeczna się zetnie (w zależności od średnicy patelni ten czas będzie różny, trzeba obserwować omlet). Pod koniec smażenia omlet posypujemy pokruszoną fetą. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Omlet zawiera około 640kcal. W tym:
- węglowodany – 15,5g,
- białko – 44,9g,
- tłuszcz – 46,8g,
- błonnik – 4,6g.
Omlet proponuję podać na śniadanie.
2) Omlet sprawdzi się jako śniadanie w diecie cukrzycowej. Należy wówczas podać go z dozwolonym pieczywem (np. żytnim). Można dodatkowo podać więcej warzyw.
Bardzo fajny przepis – lekki, szybki i bardzo prosty 🙂 A do tego na pewno posmakuje każdej mamie, która musi zmagać się z tą przeklętą cukrzycą ciążową.
Dokładnie tak, smacznego 🙂