Jako pierwszy przepis w Maratonie Śniadaniowym pokazywałam Wam omlet na wytrawnie z awokado i szpinakiem. Dzisiaj prezentuje drugi przepis na omlet, ale tym razem na słodko. Jest to omlet jogurtowy przygotowany z 3 składników: jajek, mąki i jogurtu. Jest szybki i prosty do przygotowania. Ma delikatny, jogurtowy smak. Jako dodatek proponuję tutaj świeże owoce i syrop klonowy/miód. Omlet ma smak neutralny więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go także na wytrawnie.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 2 jajka,
- 3 płaskie łyżki mąki (30g),
- 120g jogurtu naturalnego,
- DODATKOWO:
- Owoce np. truskawki, maliny, borówki, jagody, morele, banany,
- Syrop klonowy, syrop z agawy lub miód,
- 1 łyżeczka oleju,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną. Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju. Dokładnie rozprowadzamy olej, aby pokrył całą patelnię. Wlewamy masę omletową. Smażymy na wolnym ogniu około 3 minut na rumiano z jednej strony. Następnie omlet obracamy i smażymy około 2 minuty z drugiej strony.
Omlet wykładamy na talerz. Podajemy z owocami polanymi syropem klonowym.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Omlet zawiera około 385kcal. W tym:
- węglowodany – 28,8g,
- białko – 23,5g,
- tłuszcz – 19,5g,
- błonnik – 1,1g.
Wartość kaloryczna nie uwzględnia dodatków w postaci owoców i syropu klonowego. Omlet proponuję podać na śniadanie.
Pyszny, super łatwy i szybki do zrobienia. Świetny pomysł na niedzielne śniadanie
Cieszę się, że smakował ?
Gorszego nie jadlam
Przykro mi, ale widzę, że przywarł do patelni. Poza tym ma jakiś dziwny kolor….czy na pewno został użyty jogurt naturalny?