To przepis na bardzo zdrowe i dietetyczne śniadanie. Przygotowanie owsianki zajmuje dosłownie chwilę, wieczorem zalewamy składniki mlekiem, a rano tylko mieszamy z granatem. To idealne rozwiązanie dla osób zabieganych, które nie mają czasu na szykowanie od podstaw rano śniadania.
SKŁADNIKI (1 porcja):
-
½ szklanki płatków owsianych,
-
1 szklanka mleka,
-
1,5 łyżki nasion chia,
-
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,
-
1/3 owocu granatu,
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane oraz nasiona chia wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy miseczkę na noc do lodówki. Następnego dnia do zawartości miseczki dodajemy miód lub syrop klonowy i mieszamy. Wierzch owsianki posypujemy owocami granatu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Owsiankę przed podaniem możemy podgrzać lub zjeść na zimno.
2) Możemy całkowicie zrezygnować z miodu czy syropu klonowego (wówczas kaloryczność dania zmniejszy się o około 80kcal).
3) Możemy użyć mleka roślinnego.
4) Owsianka zawiera około 480kcal. W tym:
- węglowodany – 71g,
- białko – 18g,
- tłuszcz – 13g,
- błonnik – 9g.
Owsiankę proponuję podać na śniadanie.
5) Owsianka sprawdzi się jako drugie śniadanie w diecie z cukrzycą ciążową. Oczywiście pomijamy wtedy syrop klonowy. Cała porcja może okazać się za duża, ale można zjeść ją wówczas na 2 razy 🙂
Inspiracja: Kwestia Smaku
nocne owsianki jadam bardzo często na śniadanie 🙂 w tygodniu ratują mi poranki 🙂 ta wersja bardzo fajna! 🙂
Pyszna?
Natalia jak pięknie podana ?