Ponieważ pojawiły się już kurki nie mogłam sobie odmówić przygotowania z nimi pysznej i sycącej jajecznicy. Kurki nie są wymagającymi grzybami, nie trzeba ich wcześniej gotować, dlatego przygotowanie takiej jajecznicy zajmie góra 15 minut 🙂 Smakuje pysznie, zwłaszcza posypana świeżym szczypiorkiem.
Jedynym problemem z kurkami jest chyba ich czyszczenie. Ja dokładnie płuczę je w zimnej wodzie.
Składniki:
- 150g kurek,
- 4 jajka,
- 1 łyżka mleka,
- 1 mała cebula,
- sól,
- pieprz,
- masło do smażenia,
- szczypiorek
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy cebulę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy kurki, dusimy razem kilka minut pod przykryciem, aż grzyby zmiękną.
W tym czasie do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Gdy grzyby będą miękkie wlewamy masę jajeczną i smażymy aż do ścięcia się jajek cały czas mieszając, oprószamy solą i pieprzem. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy ją ze świeżym pieczywem lub chrupiącą bagietką. Życzę smacznego 🙂