Jajecznica z kurkami

Ponieważ pojawiły się już kurki nie mogłam sobie odmówić przygotowania z nimi pysznej i sycącej jajecznicy. Kurki nie są wymagającymi grzybami, nie trzeba ich wcześniej gotować, dlatego przygotowanie takiej jajecznicy zajmie góra 15 minut 🙂 Smakuje pysznie, zwłaszcza posypana świeżym szczypiorkiem.
Jedynym problemem z kurkami jest chyba ich czyszczenie. Ja dokładnie płuczę je w zimnej wodzie.
 
 

Składniki:

  • 150g kurek,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia,
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy cebulę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy kurki, dusimy razem kilka minut pod przykryciem, aż grzyby zmiękną.

W tym czasie do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Gdy grzyby będą miękkie wlewamy masę jajeczną i smażymy aż do ścięcia się jajek cały czas mieszając, oprószamy solą i pieprzem. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy ją ze świeżym pieczywem lub chrupiącą bagietką. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź