Piękne słoneczko za oknem zachęciło mnie do przygotowania lekkich, wiosennych dań. A jak wiosna to wiadomo, że chętniej sięgamy po warzywa (nowalijki) i sałatki. Chcę Wam dziś zaproponować pyszną sałatkę podaną w bardzo elegancki sposób, bo w szklankach, przez które widać jej kolorowe warstwy. Kolorowa sałatka pięknie się do Was uśmiecha ze szklaneczek i prosi o zjedzenie, smacznego 🙂
Składniki:
- 1 garść szpinaku,
- 4 łyżeczki kukurydzy,
- 1/4 pomidora,
- 1/4 małej papryki czerwonej,
- 1/2 puszki tuńczyka w oleju,
- mały kawałek czerwonej cebuli,
- 1/2 jajka ugotowanego na twardo,
- garść kiełków rzodkiewki,
- 2 łyżeczki majonezu,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Na dnie dwóch małych naczynek układamy liście szpinaku. Pomidora i paprykę kroimy w drobną kostkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Na szpinaku układamy odsączoną kukurydzę. Na kukurydzę wykładamy mieszankę papryki z pomidorem. Tuńczyka odsączamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tuńczyka układamy w salaterce. Jajko na twardo drobno siekamy i wykładamy na tuńczyka. Na jajka wykładamy po łyżeczce majonezu, dookoła układamy kiełki rzodkiewki. Do sałatki można dodać również kawałek awokado. Smacznego 🙂