Tort tęczowy

Ciasto, które Was zaskoczy i wywoła z pewnością uśmiech na Waszych twarzach.
Świetnie sprawdzi się jako tort dla tych młodszych i starszych, jako słodka niespodzianka dla znajomych. Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy upiec kilka ciast z dodatkiem barwników, przełożyć je śmietanowym kremem i gotowe. Efekt murowany 🙂
Wiadomo, że takich ciast nie je się codziennie więc bez obaw jeśli chodzi o użycie sztucznych barwników.
Pierwszy raz zobaczyłam je na urodzinach synka u mojej szwagierki Oli - zrobiło na mnie takie piorunujące wrażenie, że wzięłam od niej przepis i przygotowałam swoją wersję tego ciasta.

Ten tort to marzenie każdego dziecka!

Tort tęczowy

Składniki:

  • CIASTO:
  • 225 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 5 białek,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia (16g),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 350 g mleka
  • KREM:
  • 1000 g śmietany 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • barwniki spożywcze - fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
Tort tęczowy

Tort tęczowy

Przygotowanie:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier. Miksujemy je razem na najwyższych obrotach miksera aż do utrzymania puszystej i jasnej masy maślanej (około 5-7 minut). Kolejno dodajemy białka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodanym białku oraz aromat waniliowy.Może się tak zdarzyć, że po dodaniu białek ciasto będzie wyglądało na zwarzone. Nie należy się tym przejmować. Po dodaniu mąki wszystko powinno wrócić do normy.
Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując na małych obrotach. Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 6 równych części. Moja jedna część ważyła około 220g.
Do każdej z części dodajemy odrobinę barwnika (najlepiej w proszku),  miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni, góra-dół piekarniku przez około 17 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm. Można użyć mniejszej, ale nie polecam brać większej, bo ciasta wyjdą zbyt cienkie. W ten sposób pieczemy każde z 6 ciast i je studzimy.
Tort tęczowy

Tort tęczowy

KREM ŚMIETANKOWY: Przygotowujemy krem. Śmietanę z mascarpone ubijamy na sztywno dodając cukru pudru do smaku.
Przygotowanie kremu śmietankowego

Przygotowanie kremu śmietankowego

Na dnie tortownicy układamy ciasto fioletowe. Smarujemy je porcją kremu. Następnie układamy ciasto niebieskie i znowu porcja kremu. Należy smarować grubszą warstwę kremu niż ciasta, bo ciasto wsiąknie część kremu. W taki sam sposób układamy pozostałe warstwy wg kolorów tęczy. Z pozostałego kremu dekorujemy brzegi ciasta i jego wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast. Życzę smacznego!
Tort tęczowy

Tort tęczowy

Uwaga: Jeśli chcemy kremem śmietanowym przełożyć tylko środek tortu to proponuję wówczas użyć 600g śmietany kremówki 36% i 250g serka mascarpone oraz 50g cukru pudru.





2 komentarzy

  1. Robiłam tęczowy tort na urodziny syna i goście byli zachwyceni. Przepyszny a do tego robi piorunujące wrażenie 😍
    Niestety posiadam tylko takie niezbyt ładne zdjęcie ale tort zniknął w kilka chwil 😁

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź