Sałatkowe ciasto czyli sałatka na krakersach

Pewnie wielu z Was widząc to zdjęcie pomyślało sobie, że na zdjęciu znajduje się ciasto 🙂 A tu niespodzianka, bo na zdjęciu widnieje sałatka 🙂 Dzięki warstwowemu ułożeniu i schłodzeniu sałatki w lodówce po wyjęciu świetnie się kroi. Samo jej przygotowanie jest szybkie i proste. Do jej przygotowania użyłam szprotek w pomidorach, ale można użyć równie dobrze makreli, śledzi czy tuńczyka. Masa rybna może nam się wydawać bardzo płynna, ale nie należy się obawiać, bo większość wilgoci wchłoną krakersy. Ponieważ krakersy są już słone więc nie polecam dodawania soli do składników. Sałatka ta świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na pewno zaskoczy gości. Jedna z czytelniczek nazwała tę sałatkę rybnym 3-bitem, bardzo mi się ta nazwa spodobała 🙂

SKŁADNIKI:

  • 18 krakersów,
  • 1 puszka szprotek w pomidorach (170g),
  • 3 jajka,
  • 50g żółtego sera,
  • 5 łyżek majonezu,
  • Szczypta słodkiej papryki,
  • Szczypta pieprzu,
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:

Ser ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Szprotki rozgniatamy widelcem razem z zalewą pomidorową, dodajemy szczyptę słodkiej papryki i pieprzu, mieszamy aż do połączenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy osobno białka i żółtka na grubych oczkach tarki. Białka mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Na deseczce lub dużym talerzu układamy 6 krakersów. Na krakersy wykładamy ser. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną, dokładnie wyrównujemy.

Następnie układamy krakersy, lekko dociskamy, a na nie wykładamy białka. Ostatnią warstwę stanowią żółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ponieważ krakersy są już słone do składników sałatki nie dodajemy już soli.

2) Masa rybna może się wydawać „mokra”, ale nie należy się martwić, bo wsiąknie ona w krakersy i dzięki temu zmiękną.

3) Każdą warstwę dokładnie wyrównujemy.

4) Zamiast szprotek można użyć makreli czy tuńczyka w sosie pomidorowym.

5) Jeśli nie mamy ochoty na rybną sałatkę proponuję zastąpić rybę posiekaną bardzo drobno szynką lub podsmażonym, również drobno pokrojonym kurczakiem.

6) Sałatkę można ozdobić kleksem majonezu, który będzie imitował bitą śmietanę, wówczas jeszcze bardziej przypominała ciasto.





5 komentarzy

  1. Wygląda FANTASTYCZNIE! Z pewnością zrobię taką na święta 😉

    • cukiereczek

      Gorąco polecam 🙂 Na pewno zaskoczysz tą sałatką gości 🙂

  2. cukiereczek

    Zdjęcie przesłała Pani Monika G.

    961694_810673202301079_357607259_n

    11076026_810673608967705_460711943_n

  3. muszę wypróbować na świeta 😀

    • cukiereczek

      Avrea polecam 🙂

  4. […] Źródło […]

Pozostaw odpowiedź cukiereczek

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij