Pyszna sałatka, która zaskoczyła nas swoim smakiem. Świetnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek. Ma słodko-kwaśny smak, a to za sprawą marynowanej czerwonej cebuli i słodkiej marchewki. Na pewno jeszcze nie raz ją przygotujemy, bo smakuje wspaniale 🙂
Składniki:
- 0,5kg czerwonej cebuli,
- 0,5kg marchewki,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 płaska łyżka musztardy,
- 4 czubate łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- ZALEWA:
- 1/4 szklanki octu,
- 3/4 szklanki wody,
- 1/2 łyżki soli ,
Przygotowanie:
Marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy. Do wystudzonej zalewy wkładamy cebulę, dokładnie mieszamy (zalewy będzie mała ilość w porównaniu z cebulą) i gotujemy pod przykryciem do miękkości cebuli (około 20 minut).
Cebulę odcedzamy i odsączamy na sitku, studzimy. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i musztardę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Życzę smacznego 🙂