Wiecie dobrze, że kocham zdrowe odżywianie. Znajdziecie na blogu mnóstwo przepisów na zdrowe i sycące posiłki. I do bazy tych przepisów dołącza dziś sałatka makaronowa z cieciorką, która ostatnio baaaardzo nam zasmakowała. Robimy ją już kolejny raz. Jest super do zabrania do lunchboxa do pracy. W wersji jeszcze zdrowszej użyj makaronu pełnoziarnistego.
Więcej przepisów na sałatki z cieciorką
Pyszna i zdrowa sałatka, idealna do zabrania do pracy na lunch.
Sałatka makaronowa z cieciorką
Składniki (3 porcje):
- 150g makaronu,
- 1 puszka cieciorki,
- 30 pomidorków koktajlowych,
- 30g pestek dyni,
- 30g czerwonej cebuli,
- 90g sera feta,
- 150g ogórka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Można użyć makaronu jasnego lub pełnoziarnistego.
Cieciorkę odsączamy z zalewu. Po odsączeniu powinniśmy uzyskać 240g czyli po 80g na porcję.
Pomidorki kroimy na pół, a ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Do trzech miseczek wkładamy makaron, cieciorkę, ogórki, pomidorki, pestki dyni. Posypujemy pokruszonym (lub pokrojonym) serem feta i polewamy oliwą. Smacznego!