A swoją drogą, co zabralibyście na bezludną wyspę? 🙂
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- 1 puszka ananasa,
- 1 por,
- 1 słoiczek selera konserwowego,
- 150g żółtego sera,
- 250g szynki,
- 1 puszka kukurydzy,
- sól,
- pieprz,
- majonez,
- pół słoiczka czarnych oliwek,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 3 patyczki do szaszłyków,
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy, osobno żółtka i białka. Żółtka odkładamy. Białą i jasnozieloną część pora drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Selera i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, dodajemy 2 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy do miski, delikatnie dociskamy i odwracamy ją na talerz, aby uzyskać kształt wyspy. Wyspę smarujemy cienką warstwą majonezu i obsypujemy ją żółtkiem, zaś na dole przyklejamy listki natki. Na patyczki od szaszłyków nakładamy oliwki, wbijamy je w sałatkę. W ostatnią oliwkę wkładamy natkę pietruszki.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Zdjęcie przesłała Pani Asia T. 🙂
“Witam, przesyłam sylwestrowe wydanie Pani salatki. Pozdrawiam i dziękuję!”
Oto moja sałateczka, polecam efektowna, pyszna i bardzo pomysłowa, prosta w wykonaniu 😉
Brawo! Przepiękna wyszła 🙂
Twój komentarz
Wygląda pysznie 🙂