Risotto z botwinką i fetą

Ponieważ uwielbiam botwinkę to przygotowuję z nią różne dania, nie tylko chłodniki, ale i sałatki, pierogi, makarony. Dziś chce się z Wami podzielić na przepyszne risotto, które niedawno zrobiłam. Uwierzcie mi, smakuje wyśmienicie, delikatnie słodkie dzięki botwince, ma bardzo wyraźny smak, jest sycące. Musicie spróbować, naprawdę pycha 🙂
 
 
Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150g ryżu do risotto,
  • 100g sera feta,
  • 1/2 pęczka botwinki,
  • bulion warzywny (około 600-700ml),
  • kolorowy pieprz świeżo mielony,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
 

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste tzn. pokryją się rozpuszczonym masłem. Wówczas zalewamy go chochlą bulionu tak, aby zakrył ryż cienką warstwą, smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy chochlę bulionu. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Botwinkę kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy w kostkę. 5-7 minut przed końcem smażenia ryżu dodajemy botwinkę i dusimy ją razem z ryżem pod przykryciem (Risotto zwykle jest gotowe po 15 minutach, jednak trzeba zwrócić uwagę na czas podany na opakowaniu ryżu).

Gdy ryż będzie miękki wyłączamy ogień i dodajemy pokruszony ser feta, można zostawić odrobinę do dekoracji, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Botwinka nie powinna się rozgotować, powinna pozostać chrupiąca. Risotto od razu podajemy posypane fetą i szczypiorkiem. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź