Zapraszam serdecznie na pyszną, lekką, sycącą i bardzo prostą do przygotowania zupę, mianowicie na krupnik angielski. Zwykle moja mama krupnik gotuję na skrzydełkach lub kościach, ja zaś tę zupę ugotowałam na wołowinie. Tajemniczym dodatkiem był świeży tymianek. Wierzcie lub nie, ale jak byłam mała nienawidziłam krupniku, a teraz go uwielbiam. Babcia moja mówi, że jest dobry na bolący brzuszek. Zupa jest lekka więc można zajadać się nią latem. Świetnie rozgrzeje jesienią i zimą. Gorąco polecam 🙂

Składniki:

 

  • 400g wołowiny (pręgi lub łopatki),
  • 1,5 l wody,
  • 100g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3-4 ziarenka pieprzu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1-1,5 łyżeczki soli,
  • pieprz,
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku bądź 1/2 łyżeczki suszonego,

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz ziarnisty. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny. W tym czasie warzywa obieramy i kroimy: marchewkę w talarki, cebulę w piórka, a seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę. Do mięsa dodajemy warzywa, tymianek i kaszę jęczmienną. Gotujemy około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. W między czasie możemy doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij