Chrzanowe risotto z kurczakiem i rzeżuchą

Po raz kolejny przekonałam się, że spontaniczne obiady są najlepsze 🙂 Po powrocie do mieszkania chciałam przygotować sobie szybki obiad. Pomyślałam sobie, że dawno nie robiłam risotto. Miałam kurczaka w lodówce więc do dzieła 🙂 Ponieważ nie lubię nudy w kuchni dodałam do risotta chrzanu i był to strzał w dziesiątkę 🙂 Sama się sobie dziwiłam, że danie smakowało aż tak dobrze 🙂 Także gorąco polecam Wam takie risotto, naprawdę niebo w gębie 😉
Składniki:
  • ryż do risotto 100g,
  • bulion 300ml,
  • 1 cebula,
  • chrzan 4 łyżeczki,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło 1 łyżka,
  • sól,
  • tymianek 1/3 łyżeczki,
  • pieprz,
  • rzeżucha 1 garść
Przygotowanie:
 
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Gdy będzie gotowa wsypujemy ryż i chwilka smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Następnie ryż zalewamy bulionem, dodajemy chrzan i całość smażymy pod przykryciem aż do wchłonięcia płynu przez ryż.

Pod koniec dodajemy tymianek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. (Jeśli ryż wchłonie płyn, ale będzie twardawy to można go jeszcze podlać bulionem) Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, oprószamy pieprzem i solą i podsmażamy na rumiano na patelni. Gdy ryż będzie miękki mieszamy go z kurczakiem. Do całości można dodać garść rzeżuchy. Smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź