Śledzie curry

Bardzo lubię śledzie w różnej postaci. Najczęściej przygotowuję je na pomidorowo, z dodatkiem rodzynek czy miodu. W tym roku postawiłam na curry. Śledzie są ostre w smaku. Pasuję do nich jajko na twardo i pieczywo.

Śledzie curry

Śledzie curry

SKŁADNIKI:

  • 500g filetów śledziowych matiasów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 3 łyżeczki curry,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 3 goździki,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin. Zmieniamy wodę 1-2 razy. Po tym czasie śledzie wyjmujemy i odsączamy. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Zalewę studzimy. Śledzie układamy w misce lub słoju i zalewamy wystudzoną zalewą. Śledzie odstawiamy na 5-7 dni do lodówki.

W dniu podania śledzi przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy razem z ogórkami w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z majonezem i curry.

Śledzie wyjmujemy z zalewy i dokładnie odsączamy. Następnie kroimy je w kostkę 1-1,5cm. Śledzie mieszamy z sosem curry i odstawiamy na kilka godzin, aby się przegryzły.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Część majonezu możemy zastąpić śmietaną 18%.

Śledzie curry

Śledzie curry





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź