Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej gościła u nas w święta Bożego Narodzenia.  Okazała się hitem świąt 🙂 Smakuje świetnie na ciepło i na zimno. Pierwszy raz spróbowałam jej na imprezie firmowej. Od razu mi zasmakowała i poprosiłam o przepis Panią Marię. Przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu. Najbardziej pracochłonną czynnością jest smażenie ryby, bo zalewę robi się dosłownie kwadrans. Podsmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu np. żaroodpornym i zalewamy gorącą zalewą. Rybę warto przygotować 1-2 dni przed podaniem, aby zdążyła się przegryźć. Ja przygotowuje ją na różne rodzinne imprezy i święta. Jeszcze raz dziękuję Pani Marii za przepis.

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

SKŁADNIKI:

  • 1 kg filetów rybnych np. dorsza, miruny, tilapii,
  • 2-3 jajka,
  • Mąka do panierowania,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • ZALEWA:
  • 4 cebule,
  • 1-1,5 szklanki wody,
  • ½ szklanki octu,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 szklanka ketchupu,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

PRZYGOTOWANIE:

Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem z obu tron. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z kawałeczków ryby panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu.

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W większym naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. Wówczas dodajemy tyle wody, aby zakryła cebulę. Dodajemy pozostałe składniki zalewy, mieszamy i zagotowujemy. Zalewę gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

Gorącą zalewą zalewamy kawałki ryby. Rybę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie umieszczamy ją w lodówce na co najmniej 12 godzin, aby się przegryzła.

Życzę smacznego 🙂

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej





30 komentarzy

  1. Czy można dodać dodać do ryby różne dodatki np. papryka, pieczarki?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak.

      • Ketchup łagodny?

        • cukiereczek

          Można użyć ketchup łagodny lub pikantny.

  2. Ile można przechowywać tę rybkę w lodówce?

    • cukiereczek

      5-7 dni.

  3. Czy dodając zamiast koncentratu pomidorowego – przecier, dodajemy go tyle samo ?

    • cukiereczek

      Raczej dałabym więcej.

      • A ewentualnie z octem jabłkowym da radę?

        • cukiereczek

          Myślę, że tak. Będzie delikatniejsze.

    • Ryba smaczna, ale za dużo octu. Moim zdaniem kilka łyżek wystarczy.

      • cukiereczek

        Taki jej urok ? Można oczywiście zmniejszyć ilość octu.

    • To najlepsza ryba w zalewie pomidorowej jaką jadłam.
      Króluje na naszym stole już od kilku lat? Jest pyszna, dla mnie idealna. Nic dodać nic ująć ?? Delicius?

      • cukiereczek

        Bardzo się cieszę, że smakuje ?

  4. Ola

    Czy można podgrzać później?

    • cukiereczek

      Tak.

  5. Rybka pyszna bardzo polecam. Dalam pikantny ketchup i jest idealna.

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje ?

  6. Pyszne!!! Jedne z lepszych ryb jakie jadłam. Dałam odrobinę mniej octu, gdyż bałam się, że będą za kwaśne. Z czystym sumieniem mogę polecić

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

  7. A gdyby dodał ocet jabłkowy? Wyszłaby?

    • cukiereczek

      Myślę, że tak.

  8. Jaki używała pani ketchup łagodny czy pikatny?

    • cukiereczek

      Zazwyczaj używam pikantny 😉

  9. Iza

    Czy dobrze widzę ze dodajemy wodę do gorącego oleju? Bo czytam i jakoś nie umiem tego ogarnąć ;D

    • cukiereczek

      Tak, wodę wlewamy do podsmażonej cebuli. Nie będzie to sam olej w garnku, bo będzie razem z podsmażoną cebulą. Może delikatnie zaskwierczeć, ale nie powinien pryskać. Spokojnie 😉

  10. Polecam, pyszna rybka

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  11. Zrobiłam po raz pierwszy, ta ryba jest REWELACYJNA ufff co za smak 🥳🥳🥳🥳🥳 ŚWIETNY przepis, DZIĘKUJĘ 💪🏻👏🏻😋

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że zasmakowała ♥️

Pozostaw odpowiedź Iza