To najczęściej przygotowywane danie rybne w Polsce. Skąd pochodzi nazwa... niewiadomo. Jednak z Grecją nie ma nic wspólnego. Ryba po grecku to kawałki panierowanej ryby przekładane sosem warzywnym. W sosie tym obowiązkowo musi znaleźć się włoszczyzna czyli marchew, por, seler, pietruszka. Dodatkowym akcentem jest smaczek pomidorowy - uzyskujemy go przez dodanie koncentratu pomidorowego.

Delikatna ryba po grecku
Danie można podawać na ciepło lub na zimno. Najlepsze jest następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Ryba z tego przepisu wychodzi soczysta. Sam sos jest delikatnie pomidorowy, pyszny i prosty do zrobienia. Sos warzywny można wzbogacić o startą cukinię czy pokrojoną w cienkie paseczki paprykę.

Ryba po grecku
Lubię ją podawać z cząstką cytryny obok. Duża ilość marchewki sprawia, że sos jest słodki. Dzięki dodatkowi soku z cytryny możemy uzyskać odpowiedni smak rybki już na talerzu. Do rybki świetnie pasuje świeże pieczywo.

Ryba po grecku
Więcej pomysłów na rybę
- Ryba w zalewie pomidorowej
- Zupa jarzynowa z kawałkami panierowanego łososia
- Ryba po japońsku
- Marynowany łosoś z chili i pomarańczą

Delikatna ryba po grecku
To jedna z tradycyjnych potraw przygotowywana na Boże Narodzenie.
Delikatna ryba po grecku
Składniki:
- RYBA PANIEROWANA:
- 900g filetów z białej ryby,
- 3 jajka,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- mąka do panierowania,
- SOS WARZYWNY:
- 1 kg marchewki,
- 150g selera,
- 150g pietruszki,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 120-150g koncentratu pomidorowego,
- 2,5-3 szklanki wody,
- 3 ziela angielskie,
- 1 listek laurowy,
- papryka ostra i oregano
Przygotowanie:
RYBA PANIEROWANA: Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem z obu tron. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy z kawałeczków ryby panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażymy je na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone kawałki ryby układamy w większym naczyniu.
SOS WARZYWNY: Wszystkie warzywa obieramy. Marchewki, selera i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy je do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy. A w tym czasie cebulę i pora kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy je na patelni i przekładamy do warzyw w garnku.
Warzywa zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15-20 minut. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy sporą łyżeczkę soli, około pół łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki i około pół łyżeczki oregano. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Gorący sos warzywny wykładamy na podsmażone kawałki ryby. Gdy całość wystygnie rybę chowamy do lodówki.
Rybę możemy podawać na ciepło i na zimno. Najlepiej podawać ją z cząstką cytryny. Wyciskamy sok z cytryny bezpośrednio na porcję ryby z warzywami. Smacznego!

Ryba po grecku










