Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła śliwkowe, z dojrzałych śliwek węgierek, smażone długo - tak jak u babci 😉  Powidła śliwkowe wpisują się w kalendarz moich jesiennych przetworów. Smażę przez 3 dni, przez co są aromatyczne i gęste. Staram się nie dodawać do nich cukru, ponieważ śliwki są już wystarczająco słodkie. Najgorsza część to oczywiście usuwanie pestek ze śliwek, ale jeśli z tym sobie poradzicie to dalej pójdzie już dużo lepiej 🙂 Śliwki wrzucamy do garnka i gotujemy, gotujemy... co jakiś czas trzeba je zamieszać, aby nie przywarły do garnka. Cukier dodaje dopiero trzeciego dnia. Z 4kg śliwek otrzymałam tylko 6 słoiczków powideł zatem nie opłaca się przygotowywać powideł z 1kg śliwek. Najlepiej od razu przygotować je z większej ilości.

Powidła są świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, do przekładania ciast i ciasteczek, w tym piernika i pierniczków. Na pewno warto mieć w swojej spiżarni kilka słoiczków 😉

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

SKŁADNIKI :

  • 4 kg śliwek węgierek,
  • 8 łyżek wody,
  • Około 200-300g cukru,

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy z nich pestki przekładamy je do garnka. Podlewamy je wodą (2 łyżki wody na 1 kg śliwek). Śliwki zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia często mieszając około 1,5 godziny. Po tym czasie masę może przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek (nie jest to konieczne).

Masę śliwkową studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnego dnia śliwki zagotowujemy i ponownie gotujemy często mieszając 1 godzinę. Śliwki zdejmujemy z ognia, odstawiamy w chłodne miejsce. Trzeciego dnia śliwki ponownie zagotowujemy i stopniowo dodajemy cukier. Gotujemy 1-2 godziny aż do uzyskania odpowiadającej nam gęstości dżemu. Po dodaniu cukru dżem się rozrzedzi, ale później ponownie zgęstnieje. Ilość cukru zależy od słodkości śliwek. Być może trzeba będzie go użyć mniej lub więcej, a nawet wcale (jeśli śliwki będą bardzo słodkie), dlatego dodajemy go stopniowo.

Gotowy gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia dżemu. Słoiki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

  • Z tych proporcji uzyskałam 6 słoiczków powideł po około 350ml.
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

2 komentarzy

  1. Czy można smażyć je w ciągu jednego dnia?

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak, smażymy je wówczas tak długo aż otrzymamy odpowiednią konsystencję 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij