Ta konfitura jest ekspresowa w przygotowaniu. Gotujemy ją tylko 5 minut. Nie zawiera cukru, dosładzamy ją miodem. Naturalnym zagęstnikiem są tutaj nasiona szałwii hiszpańskiej czyli nasiona chia. Osoby odżywiające się zdrowo to przepis dla Was!
SKŁADNIKI:
- 1 i ½ szklanki pokrojonych truskawek (około 250g),
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka nasion chia
PRZYGOTOWANIE:
Opłukane i osuszone truskawki kroimy drobno. Odmierzamy półtorej szklanki. Owoce umieszczamy w małym garnku i zagotowujemy. Gotujemy je na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia, jeśli jest skrystalizowany. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy. Konfiturę studzimy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc – wówczas odpowiednio zgęstnieje.
Po przygotowaniu przechowujemy ją w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z podanych porcji wychodzi 1 mały słoik konfitury (około 250g).
2) Konfiturę przechowujemy do 2 tygodni w zamkniętym słoiczku w lodówce.
3) Możemy przygotować wegańską wersję poprzez zastąpienie miodu np. syropem z agawy.
4) Miodu możemy dodać więcej – zależy jaką słodycz konfitury chcemy otrzymać.
5) Jedna porcja konfitury będzie zawierała około 279kcal, w tym:
- węglowodany – 53,5g,
- białko – 4,0g,
- tłuszcz – 4,1g,
- błonnik – 7,9g.
Konfiturę proponuję podać na śniadanie.