Konfitura truskawkowa z nasionami chia

Ta konfitura jest ekspresowa w przygotowaniu. Gotujemy ją tylko 5 minut. Nie zawiera cukru, dosładzamy ją miodem. Naturalnym zagęstnikiem są tutaj nasiona szałwii hiszpańskiej czyli nasiona chia. Osoby odżywiające się zdrowo to przepis dla Was!

Konfitura truskawkowa z nasionami chia

Konfitura truskawkowa z nasionami chia

SKŁADNIKI:

  • 1 i ½ szklanki pokrojonych truskawek (około 250g),
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka nasion chia

PRZYGOTOWANIE:

Opłukane i osuszone truskawki kroimy drobno. Odmierzamy półtorej szklanki. Owoce umieszczamy w małym garnku i zagotowujemy. Gotujemy je na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy je z ognia i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia, jeśli jest skrystalizowany. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy. Konfiturę studzimy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc – wówczas odpowiednio zgęstnieje.

Po przygotowaniu przechowujemy ją w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Z podanych porcji wychodzi 1 mały słoik konfitury (około 250g).

2) Konfiturę przechowujemy do 2 tygodni w zamkniętym słoiczku w lodówce.

3) Możemy przygotować wegańską wersję poprzez zastąpienie miodu np. syropem z agawy.

4) Miodu możemy dodać więcej – zależy jaką słodycz konfitury chcemy otrzymać.

5) Jedna porcja konfitury będzie zawierała około 279kcal, w tym:

  • węglowodany – 53,5g,
  • białko – 4,0g,
  • tłuszcz – 4,1g,
  • błonnik – 7,9g.

Konfiturę proponuję podać na śniadanie.

Konfitura truskawkowa z nasionami chia

Konfitura truskawkowa z nasionami chia

Konfitura truskawkowa z nasionami chia

Konfitura truskawkowa z nasionami chia

Konfitura truskawkowa z nasionami chia

Konfitura truskawkowa z nasionami chia





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź