Kompot z czereśni

Ze wszystkich przetworów, które przygotowuję na zimę, najbardziej lubię kompot z czereśni. Robi się go bardzo szybko i bezproblemowo. Świetnie sprawdza się zimą, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zazwyczaj robię go w słoikach o pojemności 1 litra.

Już za chwilkę rozpocznie się sezon na czereśnie. Polecam Wam wówczas przygotowanie np. placuszków z czereśnią lub francuskiego deseru czy sernika.

Kompot z czereśni

Kompot z czereśni

SKŁADNIKI:

  • Słoiki o pojemności 1 litra z zakrętkami,
  • Czerwone czereśnie,
  • Cukier,
  • woda

PRZYGOTOWANIE:

Czereśnie płuczemy i osuszamy. Usuwamy z nich ogonki.

Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy.

Do każdego słoika wkładamy czereśnie, lekko je dociskając ręką. Do każdego słoika wsypujemy 3 łyżki cukru (jeśli czereśnie są mało słodkie to dajmy 4 łyżki). Słoiki zalewamy wodą prawie do pełna i dokładnie zakręcamy.

Słoiki wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą do ¾ ich wysokości, zagotowujemy. Gotujemy 20-25 minut od momentu zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu, woda powinna tylko delikatnie pyrkać.

Ugotowane czereśnie ostrożnie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w takiej pozycji do całkowitego wystygnięcia.

Słoiki przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu.

Życzę smacznego  🙂

Kompot z czereśni

Kompot z czereśni





4 komentarzy

  1. takie kompoty często robi moja mama 🙂

    • cukiereczek

      moja rodzina robi je co roku 😉

      • Moja babcia robiła kompocik właśnie w ten sposób.
        Był pyszny.

        • cukiereczek

          Stary, babciny sposób 😉

Zostaw odpowiedź