Składniki:
- 2 jajka,
- 250 g mąki,
- 340 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/2 łyżki cukru,
- olej do smażenia,
- czereśnie 500g,
- 1/2 laski wanilii,
- cukier 100g,
- sok z 1/2 cytryny
Czereśnie drylujemy i osuszamy. Do garnka przekładamy czereśnie, dodajemy ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Całość smażymy na wolnym ogniu około pól godziny co jakiś czas mieszając. Można smażyć troszkę krócej, ale im dłużej smażymy tym masa będzie gęstsza i po ostygnięciu powstanie smaczna czereśniowa galaretka.
W misce umieszczamy jajka z cukrem i rozkłócamy je. Kolejno wlewamy mleko i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na złoty kolor na małym ogniu na oleju. Podajemy od razu ze smażonymi czereśniami (ciepłymi lub zimnymi). Życzę smacznego 😉