Fasolka szparagowa na zimę

Taką fasolkę do słoika przygotowuje moja teściowa. Wystarczy ją zimą podgrzać, polać bułką tartą smażoną na maśle i mamy świetny dodatek do obiadu. Przygotowanie fasolki szparagowej do słoika jest bardzo proste. Wystarczy ją ugotować w wodzie z solą. Następnie przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 2 dni po 1 godzinie. Można w ten sposób przygotować fasolkę zarówno żółtą, jak i zieloną.

SKŁADNIKI:

  • fasolki szparagowa,
  • sól,
  • woda,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagową obieramy. Następnie każdą fasolkę kroimy na 3-4 części.

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie tak, aby była al dente. Fasolkę razem z wodą z gotowania przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy.

Słoiki z fasolką ustawiamy w większym garnku. Zalewamy garnek wodą do ¾ wysokości słoików. Gotujemy słoiki przez 60 minut od momentu zagotowania. Woda powinna lekko bulgotać. Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy.

Następnego dnia (tj. po upływie 24 godzin) słoiki ponownie wkładamy do garnka i zalewamy wodą do ¾ wysokości. Gotujemy słoiki przez 60 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne, suche miejsce.

Życzę smacznego!

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź