Fasolka szparagowa na zimę

Taką fasolkę do słoika przygotowuje moja teściowa. Wystarczy ją zimą podgrzać, polać bułką tartą smażoną na maśle i mamy świetny dodatek do obiadu. Przygotowanie fasolki szparagowej do słoika jest bardzo proste. Wystarczy ją ugotować w wodzie z solą. Następnie przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 2 dni po 1 godzinie. Można w ten sposób przygotować fasolkę zarówno żółtą, jak i zieloną.

SKŁADNIKI:

  • fasolki szparagowa,
  • sól,
  • woda,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagową obieramy. Następnie każdą fasolkę kroimy na 3-4 części.

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie tak, aby była al dente. Fasolkę razem z wodą z gotowania przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy.

Słoiki z fasolką ustawiamy w większym garnku. Zalewamy garnek wodą do ¾ wysokości słoików. Gotujemy słoiki przez 60 minut od momentu zagotowania. Woda powinna lekko bulgotać. Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy.

Następnego dnia (tj. po upływie 24 godzin) słoiki ponownie wkładamy do garnka i zalewamy wodą do ¾ wysokości. Gotujemy słoiki przez 60 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne, suche miejsce.

Życzę smacznego!

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij