Mam nadzieję, że zostało Wam jeszcze kilkanaście jagódek z tegorocznego zbioru 🙂 Warto je wykorzystać i przygotować mięciutkie i puszyste placuszki jogurtowe. Idealne na letnie śniadanie, są bardzo sycące, szybkie i proste w przygotowaniu. A po usmażeniu, placuszki pięknie się prezentują na talerzu z uwagi na jagodowe kropki 🙂
SKŁADNIKI:
- jogurt naturalny gęsty 250g,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2,5 łyżki cukru,
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- jagody 100g,
- olej do smażenia,
- cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jagody płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszka na złoto z jednej strony.
Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony (pojawią się pęcherzyki) to układamy na nim po kilka jagódek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego 😉
Uwaga:
Warto po każdej porcji usmażonych placuszków przetrzeć patelnie np. papierowym ręcznikiem.
Są wspaniałe. takie puszyste, uwielbiam je 🙂
Nie mam jagód, ale chyba jutro zrobię je z czerwoną porzeczką 😉
Miraga, z czerwoną porzeczką mogą być równie pyszne 🙂