Placuszki w jagodowe kropeczki

Mam nadzieję, że zostało Wam jeszcze kilkanaście jagódek z tegorocznego zbioru 🙂 Warto je wykorzystać i przygotować mięciutkie i puszyste placuszki jogurtowe. Idealne na letnie śniadanie, są bardzo sycące, szybkie i proste w przygotowaniu. A po usmażeniu, placuszki pięknie się prezentują na talerzu z uwagi na jagodowe kropki 🙂

Placuszki w jagodowe kropeczki

Placuszki w jagodowe kropeczki

SKŁADNIKI:

  • jogurt naturalny gęsty 250g,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • jagody 100g,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jagody płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszka na złoto z jednej strony.

Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony (pojawią się pęcherzyki) to układamy na nim po kilka jagódek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego 😉

Uwaga:

Warto po każdej porcji usmażonych placuszków przetrzeć patelnie np. papierowym ręcznikiem.

Placuszki w jagodowe kropeczki

Placuszki w jagodowe kropeczki





3 komentarzy

  1. Są wspaniałe. takie puszyste, uwielbiam je 🙂

  2. Nie mam jagód, ale chyba jutro zrobię je z czerwoną porzeczką 😉

    • cukiereczek

      Miraga, z czerwoną porzeczką mogą być równie pyszne 🙂

Zostaw odpowiedź