Placki jogurtowe z marchewką

Placki marchewkowe to świetny sposób na przemycenie dzieciom marchewki. Jest ona niewyczuwalna w smaku. Nadaje placuszkom pięknego pomarańczowego koloru. Placki są słodziutkie, mięciutkie, puszyste. Do ciasta można dodać rodzynek wówczas należy zmniejszyć ilość cukru (lub nawet zupełnie z niego zrezygnować). Placuszki podajemy z powidłami śliwkowymi. Polecam je na śniadanie.

Placki jogurtowe z marchewką

Placki jogurtowe z marchewką

SKŁADNIKI (2-3 porcje):

  • 1 szklanka startej marchewki (120g),
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego (100g),
  • 120g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • DODATKOWO:
  • Olej do smażenia,
  • Powidła śliwkowe do podania,
  • Cukier puder do oprószenia,

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki (z boku tarki). Do miski wbijamy jajko, dodajemy gęsty jogurt naturalny, cukier i mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy chwilkę do powstania jednolitego ciasta.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta i rozpłaszczamy ją formując placka. Zachowujemy odstępy, bo placki urosną. Placki smażymy na średnim ogniu na rumiano około 2 minut z jednej strony. Placki obracamy na drugą stronę i dosmażamy przez 2 minuty. Możemy smażyć je na suchej patelni lub posmarować odrobiną oleju.

Podajemy oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem powideł śliwkowych.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Do ciasta można dodać garść rodzynek.

Placki jogurtowe z marchewką

Placki jogurtowe z marchewką





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź