Pieczone placki z cukinii i batata

Te fit placuszki warzywne z powodzeniem można podać na wegetariański obiad. Nie musimy ich smażyć, ale pieczemy w piekarniku. Po starciu wszystkich warzyw należy je dobrze odcisnąć z soku. Następnie warzywa mieszamy z jajkiem, otrębami i płatkami owsianymi. Taką mieszankę odstawiamy na 30 minut, aby płatki i otręby miały czas napęcznieć. Masa na placki może wydawać się sucha, ale podczas pieczenia połączy się w zgrabnego placka. Gdy placki się pieką to możemy w tym czasie przygotować sos rzodkiewkowo-ogórkowy czyli w sumie tzatziki z dodatkiem rzodkiewek, ponieważ połowę ogórka zastępujemy rzodkiewkami. Placki po upieczeniu są delikatne więc trzeba je zdejmować z papieru ostrożnie szpatułką, aby się nie porwały.

Placuszki smakują wyśmienicie. Najlepsze są na ciepło. Słodycz batatów przełamuje sos rzodkiewkowo-warzywny.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PLACUSZKI:
  • 600g cukinii,
  • 400g batata,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek otrąb owsianych,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • SOS RZODKIEWKOWO-OGÓRKOWY:
  • 400g jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • ½ dużego ogórka sałatkowego,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Ewentualnie ½ pęczka koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oliwa z oliwek,

PRZYGOTOWANIE:

PLACUSZKI: Bataty i cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dokładnie odciskamy z soku. Cebule obieramy i dość drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy cukinie, bataty, czosnek i cebule. Dodajemy jajka, oliwę, płatki i otręby owsiane. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i mieszamy do połączenia. Masę odstawiamy na 30 minut.

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Z masy warzywnej formujemy łyżką placki na blaszce. Placki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół.

Placki są delikatne więc trzeba je zdejmować z papieru ostrożnie szpatułką, aby się nie porwały.

Placki podajemy na ciepło z sosem rzodkiewkowo-jogurtowym.

SOS RZODKIEWKOWO-OGÓRKOWY: Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki i solimy. Warzywa pozostawiamy na 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy z powstałego soku. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy starte warzywa, jogurt grecki, czosnek i ewentualnie posiekany drobno koperek oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gotowy sos odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przed podaniem możemy go skropić dodatkowo 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Placki można podać na obiad lub kolację w diecie z cukrzycą ciążową.

Pieczone placki z cukinii i batata

Pieczone placki z cukinii i batata





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź