Tymi placuszkami pierwszy raz poczęstowała mnie moja siostra Justyna. Zaskoczyło mnie, że są tak słodkie, a nie zawierają cukru. Placki są lekkie i sycące, zdrowe, dietetyczne, smażone bez tłuszczu. Jak to mówi moja siostra - zawierają przede wszystkim zdrowe węglowodany więc warto je zjeść na śniadanie - będziemy długo syci. Placki najlepiej smakują ciepłe, dobrze się też odgrzewają. Polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka,
- 2 banany,
- 1 jajko,
- ½ szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- Szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy jajko, mąkę, cynamon i sodę i dokładnie mieszamy. Banany obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki (bądź rozgniatamy widelcem) i dodajemy do reszty składników i mieszamy do połączenia.
Patelnie mocno rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Nakładamy po łyżce ciasta i rozpłaszczamy formując placuszka. Smażymy na rumiano z obu stron. Placuszki smażymy bez tłuszczu (na patelni teflonowej). Podajemy z miodem bądź jogurtem naturalnym lub zjadamy same.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Płatki możemy moczyć w mleku nawet 2 godziny.
2) Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste to dodajemy 3 łyżki mleka bądź wody.
3) Całe danie zawiera około 1130kcal. W tym:
- węglowodany – 210g,
- białko – 38g,
- tłuszcz – 20g,
- błonnik - 15g.
Proponuję podanie placków na śniadanie - dwóch porcji po około 565kcal.
Proponuję podanie placków na lunch do pracy/szkoły - trzech porcji po około 375kcal.
Kolejny przepis, który muszę wypróbować. Znalazłam Cię przez przypadek i przepadłam! 😀
Cyanna bardzo mi miło 🙂 Zapraszam w takim razie częściej 😀