Jabłka i gruszki to obok cytrusów najchętniej jedzone przez nas owoce w sezonie zimowym. Oba te owoce idealnie sprawdzają się jako składnik placuszków. Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję placuszków na maślance, bo z użyciem mąki orkiszowej razowej. Placki są słodziutkie, puszyste, mięciutkie, sycące, a dzięki połączeniu orkiszu i gruszki mają oryginalny smak. Mój dwulatek zajadał się nimi ze smakiem.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- ½ szklanki maślanki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru/ksylitolu,
- ¾ szklanki mąki orkiszowej razowej (typ 2000),
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 gruszka,
- DODATKOWO:
- 2 łyżki oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Z gruszki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w małą kostkę.
Do miski wbijamy jajko. Dodajemy maślankę oraz cukier/ksylitol i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę orkiszową i sodę, mieszamy. Na końcu dodajemy gruszkę i mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy je same, polane syropem klonowym lub oprószone pudrem.
Z tych proporcji wyjdzie około 12 placuszków.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja placków zawiera około 392kcal. W tym:
- węglowodany – 48,3g,
- białko – 13,7g,
- tłuszcz – 18,0g,
- błonnik – 5,5g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie.
2) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.