Maślankowe placki orkiszowe z gruszką

Jabłka i gruszki to obok cytrusów najchętniej jedzone przez nas owoce w sezonie zimowym. Oba te owoce idealnie sprawdzają się jako składnik placuszków. Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję placuszków na maślance, bo z użyciem mąki orkiszowej razowej. Placki są słodziutkie, puszyste, mięciutkie, sycące, a dzięki połączeniu orkiszu i gruszki mają oryginalny smak. Mój dwulatek zajadał się nimi ze smakiem.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • ½ szklanki maślanki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu,
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej razowej (typ 2000),
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 gruszka,
  • DODATKOWO:
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Z gruszki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w małą kostkę.

Do miski wbijamy jajko. Dodajemy maślankę oraz cukier/ksylitol i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę orkiszową i sodę, mieszamy. Na końcu dodajemy gruszkę i mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy je same, polane syropem klonowym lub oprószone pudrem.

Z tych proporcji wyjdzie około 12 placuszków.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja placków zawiera około 392kcal. W tym:

  • węglowodany – 48,3g,
  • białko – 13,7g,
  • tłuszcz – 18,0g,
  • błonnik – 5,5g.

Placki proponuję podać na drugie śniadanie.

2) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.

Maślankowe placki orkiszowe z gruszką

Maślankowe placki orkiszowe z gruszką





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź