SKŁADNIKI: 
- 3 jajka,
 
- 1 łyżka cukru/ksylitolu,
 
- 3 łyżki roztopionego masła,
 
- 2 szklanki mleka,
 
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
 
- 3/4 szklanki mąki gryczanej,
 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 
- 1/2 łyżeczka soli,
 
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
 
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
 
- olej do smażenia,
 
- dżem brzoskwiniowy do podania
 
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy cukier i roztopione, wystudzone masło i ucieramy chwilę mikserem. Następnie dodajemy mleko, mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki. Placuszki podajemy na ciepło np. z dżemem brzoskwiniowym - wystarczy dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać go i polać nim placuszki. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.













Jaką mąką można zastąpić mąkę gryczaną?
Proponuję zastąpić ją mąką pszenną pełnoziarnistą.