Słodkie placuszki to jest to co uwielbiam jeść na śniadanie. Najczęściej do ich przygotowania używam mąki pszennej, ale staram się urozmaicać moje śniadaniowe menu i tym razem użyłam mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej. Placuszki wyszły lekkie i puszyste. Świetnie pasuje do nich dżem brzoskwiniowy.

 


SKŁADNIKI:

  • 3 jajka,
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia,
  • dżem brzoskwiniowy do podania

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy sypkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cynamon. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przekładamy żółtka, dodajemy cukier i roztopione, wystudzone masło i ucieramy chwilę mikserem. Następnie dodajemy mleko, mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z pozostałą masą. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki. Placuszki podajemy na ciepło np. z dżemem brzoskwiniowym - wystarczy dżem przełożyć do garnuszka, podgrzać go i polać nim placuszki. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.





2 komentarzy

  1. Jaką mąką można zastąpić mąkę gryczaną?

    • cukiereczek

      Proponuję zastąpić ją mąką pszenną pełnoziarnistą.

Zostaw odpowiedź