Pyszne i zdrowe placuszki, które możemy podać na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać rózgą kuchenną. Są puszyste, a jednocześnie wilgotne. Smażą się bardzo dobrze, aczkolwiek trzeba je smażyć nieco ostrożniej niż zwykłe placuszki na mące pszennej.

Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 150g jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru),
- ½ szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych),
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 średnie jabłko,
- Szczypta cynamonu,
- DODATKOWO:
- Płatki migdałów, puder z ksylitolu (lub cukier puder),
- 2 łyżki oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Płatki owsiane mielimy w blenderze kielichowym na mąkę. Można użyć gotowej mąki owsianej.
Do miski wbijamy jajko. Dodajemy jogurt oraz ksylitol i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłko i mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy oprószone pudrem i posypane płatkami migdałów.
Z tych proporcji wyjdzie około 8-9 placuszków.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ksylitol można zastąpić cukrem.
2) Jedna porcja placków zawiera około 370kcal. W tym:
- węglowodany – 40,9g,
- białko – 10,8g,
- tłuszcz – 20,6g,
- błonnik – 3,9g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie.
3) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.

Jogurtowe placki owsiane z jabłkiem
Czy zamiast mąki owsianej można użyć mąki orkiszowej 2000 lub pełnoziarnistej typu 1850 pszennej bo takie akurat mam ?
Ewelina w tym przepisie najlepiej sprawdzi się mąka owsiana. Możesz ją łatwo zrobić z płatków owsianych rozdrabniając je w melakserze lub blenderze kielichowym.
Przepisy z mąką orkiszową pełnoziarnistą znajdziesz tutaj: https://gotujzcukiereczkiem.pl/tag/maka-orkiszowa-razowa-typ-2000/ – są tutaj m.in. placki maślankowe z gruszką (gruszkę możesz zamienić na jabłko). A przepisy z mąką pszenną pełnoziarnistą znajdują się tutaj: https://gotujzcukiereczkiem.pl/tag/maka-pszenna-pelnoziarnista-typ-1850/
Zgadzam się. Rano mój mózg nie działał i przez przypadek zamiast owsianej dałam orkiszową (też na o…). Nie pasuje. Wyszlo koszmarnie, ale nie na tyle tragicznie żeby mój wszystkożerny mąż nie zjadł. Ja z kolei skończyłam na tostach i z zepsutym dniem od rana … 😥 (mam bardzo wybredne kubki smakowe). Na owsianej na pewno wyjdzie lepiej, jak mi złość na siebie opadnie to spróbuję jeszcze raz …