Pyszne i zdrowe placuszki, które możemy podać na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać rózgą kuchenną. Są puszyste, a jednocześnie wilgotne. Smażą się bardzo dobrze, aczkolwiek trzeba je smażyć nieco ostrożniej niż zwykłe placuszki na mące pszennej.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 150g jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru),
- ½ szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych),
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 średnie jabłko,
- Szczypta cynamonu,
- DODATKOWO:
- Płatki migdałów, puder z ksylitolu (lub cukier puder),
- 2 łyżki oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Płatki owsiane mielimy w blenderze kielichowym na mąkę. Można użyć gotowej mąki owsianej.
Do miski wbijamy jajko. Dodajemy jogurt oraz ksylitol i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy jabłko i mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy oprószone pudrem i posypane płatkami migdałów.
Z tych proporcji wyjdzie około 8-9 placuszków.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ksylitol można zastąpić cukrem.
2) Jedna porcja placków zawiera około 370kcal. W tym:
- węglowodany – 40,9g,
- białko – 10,8g,
- tłuszcz – 20,6g,
- błonnik – 3,9g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie.
3) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.
Czy zamiast mąki owsianej można użyć mąki orkiszowej 2000 lub pełnoziarnistej typu 1850 pszennej bo takie akurat mam ?
Ewelina w tym przepisie najlepiej sprawdzi się mąka owsiana. Możesz ją łatwo zrobić z płatków owsianych rozdrabniając je w melakserze lub blenderze kielichowym.
Przepisy z mąką orkiszową pełnoziarnistą znajdziesz tutaj: https://gotujzcukiereczkiem.pl/tag/maka-orkiszowa-razowa-typ-2000/ – są tutaj m.in. placki maślankowe z gruszką (gruszkę możesz zamienić na jabłko). A przepisy z mąką pszenną pełnoziarnistą znajdują się tutaj: https://gotujzcukiereczkiem.pl/tag/maka-pszenna-pelnoziarnista-typ-1850/
Zgadzam się. Rano mój mózg nie działał i przez przypadek zamiast owsianej dałam orkiszową (też na o…). Nie pasuje. Wyszlo koszmarnie, ale nie na tyle tragicznie żeby mój wszystkożerny mąż nie zjadł. Ja z kolei skończyłam na tostach i z zepsutym dniem od rana … 😥 (mam bardzo wybredne kubki smakowe). Na owsianej na pewno wyjdzie lepiej, jak mi złość na siebie opadnie to spróbuję jeszcze raz …