Placuszki są szybkie i proste do przygotowania. Możemy je serwować posypane cukrem pudrem lub z różnymi dodatkami np. syropem owocowym, świeżymi owocami lub polewą czekoladową. Dzieci je pokochają.
SKŁADNIKI (20 placków):
-
2 jajka,
-
1 i ¼ - 1 i ½ szklanki mleka,
-
3 łyżki rozpuszczonego masła,
-
1 i ½ szklanki mąki,
-
1/3 szklanki kakao,
-
½ łyżeczki soli,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
3 łyżki cukru,
-
Olej lub masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej misce umieszczamy jajka, dodajemy 1 i ¼ szklanki mleka i ubijamy je chwilkę mikserem aż masa zrobi się puszysta. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt gęste dodajemy jeszcze ¼ szklanki mleka,
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Za pomocą chochli nabieramy porcję ciasta i wylewamy ją na patelnię. Placuszki smażymy około 1-2 minuty z jednej strony tzn. do momentu aż zauważymy pojawiające się na powierzchni bąbelki. Następnie obracamy je na drugą stronę i dosmażamy przez 1-2 minuty.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do ciasta możesz dodać 1/2 szklanki kropelek czekoladowych.
Najlepsze jakie jadłam. Moja rodzina była zachwycona tymi placuszkami.
Bardzo mi miło 🙂