Domowe pierogi to świetny pomysł na obiad dla dużej rodziny. Pierogi na słodko lubimy zjadać również na kolację czy deser. Najbardziej smakują nam z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. Dzisiejsze pierogi z serem i jabłkami to wielka uczta dla smakoszy pierogów. Pierogi z serem należą do jednych z moich ulubionych, po dodaniu jabłek to naprawdę niebo w gębie. Obowiązkowo do tych pierogów warto dodać szczyptę cynamonu 🙂 Gorąco polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 375g mąki,
- 1,5 łyżki oliwy,
- Szczypta soli,
- Około ¾ szklanki letniej wody,
- FARSZ:
- 200g twarogu półtłustego,
- 2 duże jabłka,
- 2 łyżki cukru,
- Szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
FARSZ: Ser rozgniatamy widelcem z cukrem. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je delikatnie z masą serową (ewentualnie odciskamy wcześniej sok).
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane masełkiem bądź śmietanką. Można je podać także z bułką tartą podsmażoną na masełku. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Jeśli jabłka są słodkie można dodać go mniej.