Pierogi z dynią, serem i rodzynkami

Dzisiaj ostatnie przygotowane przeze mnie pierogi w ramach tygodnia pierogów. Ponieważ "Weekendowa Cukierenka" jest ciągle otwarta więc mam dla Was pomysł na słodkie pierogi 🙂 Jesienią robiłam placuszki z dynią, serkiem i rodzynkami. I to właśnie te placuszki stały się dla mnie inspiracją do powstania tego farszu. Uważam, że jest to naprawdę dobre połączenie.

Zwłaszcza, że dynią możemy cieszyć się dłużej jeżeli puree zamrozimy. Ja mam to szczęście, że dyniowe puree zamroziłam 🙂 Jeżeli macie problem z dostaniem dyni to zapraszam na wczorajsze pierogi z serem.

Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was pierogami przez cały tydzień 🙂 Może znaleźliście coś dla siebie, jakiś farsz, który wypróbujecie? 🙂
Składniki:

  • CIASTO:
  • 300 g mąki,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • puree z dyni 250g,
  • twaróg półtłusty 170g,
  • rodzynki 15g,
  • cukier 2 łyżki,
  • szczypta cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
 

Puree z dyni mieszamy z twarogiem, dodajemy rodzynki, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon (Jeśli farsz będzie mało słodki dodajemy więcej cukru). Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Podajemy oprószone cynamonem. Smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź