Mleczne bułeczki z żurawiną

Witam w "Weekendowej Cukierence" i zapraszam na pyszne śniadaniowe bułeczki, Bułeczki mają pyszny, maślany smak, są chrupkie, a jednocześnie mięciutkie. Samo ciasto jest mało słodkie, słodyczy nadaje suszona żurawina. Zatem można je podawać na wytrawnie lub na słodko. Jednak najlepiej smakują posmarowane tylko masłem i podane z kubkiem mleka lub kakao, gorąco polecam 🙂
Mleczne bułeczki z żurawiną

Mleczne bułeczki z żurawiną

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 500g mąki,
  • 8g drożdży suszonych instant,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150ml mleka,
  • Szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 100g masła,
  • 70g suszonej żurawiny,
  • DODATKOWO:
  • 2 żółtka do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli i ucieramy je przez chwilkę. Następnie łączmy je z ciepłym mlekiem, mieszamy. Kolejno dodajemy suche drożdże, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy.

Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez chwilkę. Następnie do ciasta dodajemy suszoną żurawinę i wygniatamy ciasto jeszcze chwilkę, aby żurawina „zatopiła się” w cieście. Gotowe ciasto odkładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcie – podwojenia objętości – na około 1,5-2h.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę na stolnicy. Dzielimy je na 12 równych części (po około 80g). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem w każdej bułeczce robimy podłużne nacięcie na środku. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia, powinny podwoić swoją objętość, na około 1-1,5h. Tuż przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanymi żółtkami.
Pieczemy je około 15 minut w 210 stopniach.

Życzę smacznego 🙂

Mleczne bułeczki z żurawiną

Mleczne bułeczki z żurawiną

Mleczne bułeczki z żurawiną

Mleczne bułeczki z żurawiną





4 komentarzy

  1. H

    8 g drozdzy-jakim cudem to ma się udać?!

    • cukiereczek

      Uda się na pewno ? 8g drożdży suszonych instant co odpowiada 25g świeżych drożdży.

  2. Dziękuję za ciekawy przepis, zamierzam wypróbować.
    Czy można ciasto/uformowane bułki przechować w lodówce przez noc, aby upiec z rana i cieszyć się smakiem świeżutkich domowych bułek na śniadanie? Czy taki wariant odpada?

    • cukiereczek

      Myślę, że można 😉

Zostaw odpowiedź