Gdy pokazałam jak przygotowuje te bułeczki w relacjach na Instagramie to zasypaliście mnie prośbami o przepis. Przychodzę do Was z dobrą wiadomością, bo poniżej prezentuje przepis na wyśmienite bułki ślimaczki drożdżowe z domowym nadzieniem śliwkowym i makiem.
Jak uzyskać bułeczki makowe? Wystarczy do ciasta drożdżowego dosypać porcję maku. Uzyskamy wówczas pyszne ciasto pełne małych, czarnych kropeczek. Mak dodaje smaku bułeczkom. Wprowadzi coś nowego do Waszych wypieków. Bułeczki smakowały zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Odrobinę przypominały mi w smaku ciasto Kantyczka.
Bułeczki są proste do zrobienia. Samo nadzienie śliwkowe możesz przygotować 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Podałam je z sosem angielskim (czyli aksamitnym, domowym sosem budyniowym na żółtkach). Ale równie dobrze można podać je polane lukrem lub same.
Więcej przepisów na bułeczki drożdżowe ślimaczki
- Serowo-budyniowe z rodzynkami
- Z budyniem i czerwoną porzeczką
- Z malinami i białą czekoladą
- Z rabarbarem i cynamonową skorupką
Te bułeczki to prawdziwy HIT. Ciasto drożdżowe przygotowane jest z dodatkiem maku. Następnie wypełnione nadzieniem śliwkowym i zwinięte w zgrabną roladkę. Bułki pięknie się prezentują i pysznie smakują.
Makowe ślimaczki drożdżowe ze śliwkami
SKŁADNIKI (16-18 sztuk):
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 50g maku,
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7g),
- 80g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
- 250ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- NADZIENIE ŚLIWKOWE:
- 600g śliwek,
- 3 łyżki cukru,
- 10 łyżek wody,
- 1 i 1/2 łyżki budyniu lub mąki ziemniaczanej,
- szczypta cynamonu,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE ŚLIWKOWE: Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Następnie kroimy je drobniej. W większym rondelku umieszczamy śliwki, 7 łyżek wody, cynamon oraz cukier. Śliwki smażymy kilka minut aż zaczną się rozpadać. Ewentualnie dodajemy jeszcze 1-2 łyżki wody. Budyń (lub mąkę ziemniaczaną) rozrabiamy w 3 łyżkach wody. Wlewamy na gotujące się śliwki i mieszając zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać gęsty śliwkowy budyń. Nadzienie śliwkowe jest gotowe. Studzimy je.
* Ilość cukru zależy od rodzaju śliwek. Ewentualnie dodaj jeszcze troszkę, gdyby Twoje śliwki były mało słodkie.
** Myślę, że takie bułeczki poza sezonem na śliwki można przygotować używając gotowych powideł śliwkowych.
CIASTO: W rondelku umieszczamy mleko i masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia masła. Następnie studzimy.
W misie miksera umieszczamy mąkę, mak, cukier, cukier wanilinowy i suszone drożdże. Mieszamy do połączenia. Dodajemy jajko i mleko z masłem. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy mikserem z hakiem przez około 10 minut. Ciasto po tym czasie powinno być elastyczne, gładkie i powinno z łatwością odchodzić od miski.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 1,5-2h. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x60cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy nadzienie śliwkowe zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 16-18 ślimaczków.
Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przed włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 22 minuty w 180 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy.
Życzę smacznego 🙂