Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W tak słoneczny dzień jak dziś nie może zabraknąć u mnie pysznych słodkości. Tym razem pragnę Was poczęstować pysznymi drożdżowymi bułeczkami, które swoim kształtem przypominają stokrotki. A to wszystko dzięki nacięciu drożdżówki przed pieczeniem. Po upieczeniu drożdżówkę smarujemy lukrem. Dzięki temu uzyskujemy białe płatki, a w połączeniu z morelą bułki naprawdę przypominają stokrotki. Może się wydawać, że bułeczki są pracochłonne w przygotowaniu, ale tak nie jest. Na pewno nie można przejść obok nich obojętnie.
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 3 szklanki mąki pszennej + do oprószania stolnicy,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3/4 szklanki mleka,
- 40g świeżych drożdży,
- 100g masła,
- Szczypta soli,
- MASA SEROWA:
- 200g twarogu półtłustego,
- 1 żółtko,
- 2-3 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- 10 moreli,
- Do posmarowania: 1 żółtko +1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 12 łyżek cukru pudru,
- Aromat cytrynowy
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy do podrośnięcia, przykrywamy go ściereczką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy rozczyn. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Masło wyrabiamy na stolnicy, powinno być elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość; przykrywamy je ściereczką.
W tym czasie przygotowujemy masę serową oraz morele. Ser umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem przez kilka minut. Mieszamy go z cukrem i żółtkiem, odstawiamy. Morele sparzamy, obieramy ze skórki i dzielimy na pół, usuwamy pestkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Rozwałkowujemy je na grubość 1 cm i filiżanką wycinamy kółka ( średnica filiżanki była nieco większa niż szklanki). Kółka przekładamy na blaszkę, układamy je w odstępach od siebie. Każde kółko nacinamy promieniście na 1,5cm. Zostawiamy miejsce na środku. Krążki przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie za pomocą kieliszka robimy wgłębienie w każdym krążku. Do wgłębienia wkładamy porcję nadzienia serowego. Na serze układamy połówkę moreli. Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu bułeczki studzimy. Mleko ucieramy dodając po łyżce cukru pudru aż powstanie lukier. Dodajemy w między czasie trochę aromatu cytrynowego. Lukrem smarujemy płatki stokrotek.
Życzę smacznego 🙂
Wyglądały uroczo, i tak niewinnie się je jadło, odrywając płatek po płatku.
Wygladają przepieknie, dziękuję za zdjęcie 🙂
po prostu cudo