Cynamonki serca

Czy Wy też tak macie, że jak przychodzi jesień to macie większą ochotę na wypieki z przyprawami korzennymi? Ja już trzeci raz we wrześniu piekę cynamonki. Ostatnio robiłam cynamonki jednoporcjowe z twarogu, na które przepis już śmiga na moim Instagramie. A wczoraj upiekłam urocze bułeczki serduszka. Podlinkowałam Wam sposób zwijania bułek, aby uzyskać ten piękny kształt. Ciasto jest bardzo fajne i łatwe do pracy. Jest przy tym puchate i miękkie. Nadzienie cynamonowe przygotowujemy tuż przed wyłożeniem na bułeczki. Efekt wizualny i smakowy gwarantowany!

Cynamonki serca

Cynamonki serca

Więcej przepisów na cynamonki

Cynamonki serca

Cynamonki serca

Mięciutkie i puszyste ciasto, słodkie nadzienie o smaku pistacjowym - a całość zwinięta na kształt serca i polana lukrem. Te bułeczki są przepyszne i przepiękne!

Cynamonki serca

SKŁADNIKI (9 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 2 i ¼ szklanki mąki pszennej (około 360-380g),
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g drożdży suszonych),
  • 2 i 1/2 łyżki cukru (35-40g),
  • 160ml szklanki mleka,
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • NADZIENIE CYNAMONOWE:
  • 55g masła,
  • 75g cukru,
  • 1 i 1/2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 15g cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko i żółtko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na bułeczki

Przygotowanie ciasta na bułeczki

* Jeśli używamy suchych drożdży to: mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto na bułeczki

Wyrośnięte ciasto na bułeczki

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 9 równych części (po około 75g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na koło. Smarujemy porcją nadzienia cynamonowego (około 17g) zostawiając mały margines z jednej strony. Następnie zwijamy tak jak naleśnika.

Powstałego naleśnika składamy na pół. Następnie ostrym nożem rozcinamy ciasto zostawiając około 2 cm nie przecięte. Rękoma rozchylamy przecięte ciasto na boki kształtując serce. TUTAJ możesz zobaczyć jak składać bułeczki.

Bułeczki serca odkładamy na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Następnie bułki serca smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem tuż przed pieczeniem.

Bułeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Wystudzone bułeczki polewamy lukrem. Smacznego!

Cynamonki serca

Cynamonki serca

NADZIENIE CYNAMONOWE: Mieszamy ze sobą cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy. Powinno być letnie lub lekko ciepłe. Tuż przed smarowaniem bułeczek mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem.

Przygotowanie nadzienia cynamonowego

Przygotowanie nadzienia cynamonowego

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier.

Cynamonki serca

Cynamonki serca

Jeśli przygotujesz cynamonki serca to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź