Pyszny chleb codzienny na zakwasie, 100% żytni - zapraszam po nowy przepis na domowe pieczywo.
Przepisem na ten chleb podzieliła się ze mną siostra Justyna. Chleb jest przepyszny, smakuje całej rodzince. Nawet mój 3-letni synek zjada go z apetytem. Jest niezwykle prosty do przygotowania, bo wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać w misce. Reszta to wyrastanie i pieczenie. Chleby piekę zazwyczaj w 220 stopniach, góra-dół z dodatkowym naczyniem z wodą. Przekonałam się już, że dzięki tej parze wodnej podczas pieczenia uzyskuje chrupiącą skórką. Co więcej, wyjmuje chleb z foremki, przykrywam górę i opiekam tylko boki i spód na grzaniu dolnym.
Zdradzę Wam mój patent na ciepły, świeży chlebek na śniadanie. Chleb żytni mieszam i nastawiam późnym wieczorem (około 23:00 - 24:00). W nocy chleb spokojnie sobie rośnie, a rano (około 6:00 - 7:00) tylko go piekę.
SKŁADNIKI:
- 165g aktywnego zakwasu żytniego,
- 12g soli,
- 110g mąki żytniej typ 2000,
- 330g mąki żytniej typ 720,
- 385g letniej wody,
- DODATKOWO:
- Masło do wysmarowania foremki,
- Mąka żytnia typ 2000 do oprószenia foremki
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wkładamy aktywny zakwas żytni, dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia zakwasu. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką do połączenia.
Małą keksówkę (o wymiarach dolnych 8,5x22,5cm i wymiarach górnych 11x25cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką żytnią razową. Nadmiar mąki strzepujemy. Ciasto przekładamy do keksówki. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównujemy jego wierzch. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie mąką żytnią razową. Keksówkę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Formę z ciastem odstawiamy na około 6-8 godzin w ciepłe miejsce. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć do krawędzi keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy chleb na niższej półce piekarnika (nie na środkowej). A na samym dole umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody. Do piekarnika wstawiamy keksówkę z ciastem. Pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 15 minut (czyli łącznie chleb pieczemy 45 minut). W pewnym momencie chleb zacznie się spiekać. Wówczas trzeba go przykryć folią.
Upieczony chleb wyjmujemy ostrożnie z keksówki (gorący) i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Jeśli chleb nie przypiekł się z boków i pod spodem to można go jeszcze włożyć do piekarnika na 7 minut, włączyć grzanie tylko z dołu, aby opiec spód i boki, a górę chleba przykryć folią.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Czasy wyrastania uzależnione są od mocy zakwasu, a także od temperatury w mieszkaniu.
2) Zakwas do pieczenia musi być aktywny tzn. uśpiony zakwas wyjmujemy z lodówki i ocieplamy do temperatury pokojowej. Następnie dokarmiamy go i pozostawiamy na 10-12h w ciepłym miejscu. Dopiero wówczas możemy go dodać do ciasta chlebowego.
3) Czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika.
4) Pieczenie z parą (naczynie z wodą) wspomaga na wyrastanie chleba oraz korzystnie wpływa na skórkę chleba.
5) Jeśli chleb nie przypiekł się z boków i pod spodem to można go jeszcze włożyć do piekarnika na 7 minut, włączyć grzanie tylko z dołu, a górę chleba przykryć folią.
6) Chleb można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
Chlebek pyszny. Zrobiłam podwójną porcię, a zniknął w moment.
Bardzo się cieszę 🙂
Chętnie wypróbuję ten przepis! Mam już dosyć twardych chlebów żytnich bez drożdży z Lidla…
Nie wiem tylko jak mam sobie obliczać porcję takiego chleba, bo mam dietę opartą na WW wymienniki węglowodanowe.
Niestety nie wiem jak obliczyć WW. Ja w diecie bazowałam wyłącznie na produktach z niskim IG.
Chleb wyszedł super! Krotki skład, proste przygotowanie. Po wielu proboach w koncu znalazłam przepis na chleb razowy na mąkach z UK. Dziekuje i pozdrawiam. Polecam wszystkim☺️
Ślicznie dziękuję za opinię ♥️