Pączki wg Macieja Kuronia

To kolejny karnawałowy przepis w "Weekendowej Cukierence". Ostatnio prezentowałam Wam pyszne oponki piwne. Dzisiaj prezentuję Wam pączki z przepisu Macieja Kuronia. Co różni te pączki od innych? Dodatek śmietany kremówki, większa ilość masła niż w zwykłych pączkach oraz aromat cytrynowy w postaci startej skórki. Dzięki tym składnikom pączki wychodzą naprawdę wyśmienite. Z uwagi na dużą ilość masła i śmietanę ciasto pączkowe jest bardziej tłuste niż ciasto na zwykłe pączki. Da się to szczególnie zauważyć przy ich formowaniu. Mam wrażenie, że dzięki temu pączki pozostają dłużej świeże niż zwykłe. Mąż po pierwszym kęsie powiedział: "Smakują jak z cukierni" 🙂 Niech to będzie najlepsza rekomendacja dla tych pączków.

Pączki wg Macieja Kuronia

Pączki wg Macieja Kuronia

SKŁADNIKI (15-20 sztuk):

  • PĄCZKI:
  • 3 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 60g świeżych drożdży,
  • 100ml mleka,
  • 1 szklanki śmietanki kremówki 30% (płynnej),
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 150g masła,
  • 6 żółtek,
  • 25ml spirytusu,
  • Szczypta soli,
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • DODATKOWO:
  • Marmolada,
  • Tłuszcz do smażenia,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • Około 15 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

PĄCZKI: Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 2-3 czubate łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę. Mąkę łączymy ze szczyptą soli, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę podgrzewamy, żeby była ciepła.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę i mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy skórkę z cytryny, spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1h).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Pączki możemy nadziać marmoladą lub usmażyć je bez nadzienia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pączki studzimy na kratce.

LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy aż do powstania jednolitej i gładkiej masy.

Za pomocą pędzelka smarujemy pączki lukrem po wystygnięciu.

Życzę smacznego  🙂

Pączki wg Macieja Kuronia

Pączki wg Macieja Kuronia

Pączki na śmietanie kremówce

Pączki na śmietanie kremówce

Zobacz przepisy na karnawałowe słodkości





12 komentarzy

  1. Hej, czy mozna zastapic czyms spirytus?

    • cukiereczek

      Kamm można zastąpić wódką.

      • Dziekuje, zrobione 🙂 wyszly w smaku pyszne. Jednak nie wiem jak wszysykie blogerki pieka paczki,ze wygladaja jak te ze zdjęcia.. Krotki czas na mocniejszym programie spała paczki z wierchu, a srodku byly surowe. Jak dalam mniejszy to tez zdazyl spalać zanim sie upiekly w srodku. A nie były duzej wielkosci. Wiekszasc mam w kolorze murzynskim, mniejszość w mocni brazowym. Szkoda, bo smak jest super

        • cukiereczek

          Kamila a używasz termometru cukierniczego? ? Jest bardzo pomocny. Akurat przy tych pączkach chciałam uzyskać ciemniejszy kolor, ale nie udało mi się. Myślę, że smażenie pączków to kwestia wprawy. Trzeba usmażyć ich kilkadziesiąt i później można już smażyć z zamkniętymi oczyma ?

          • Niestety nie mam takiego termometru. Gdzie mozna go dostac? Sa przepyszne mozna sie nimi zajadac bez opamietania. Wiec chcialabym je powtorzyc na tlusty czwartek 🙂 ale w wersji mniej spalonej :p

        • ,,Murzyńskim”???

  2. cukiereczek

    Kamila taki termometr kupiliśmy w sklepie stacjonarnym Biowin. Wiem, że sprzedają swoje produkty też na allegro. Myślę, że jak wpiszesz na allegro “termometr cukierniczy” to na pewno jakiś znajdziesz ? Dzięki za miłe słowa ?

    • Aga

      Dzień dobry,
      Ile pączków wychodzi z tej ilości składników?
      Wyglądają smakowicie ?
      Pozdrawiam

      • cukiereczek

        Około 15-20 ?

  3. Zrobilam…uwielviam Twoje przepisy…ale tym razem paczki mi nie smakowaly…wyszly co prawda lekkie jak chmurka…ale bardzo tluste…mysle ze to zasluga kremowki i tej ilosci masla…pozatym ta skorka nie pasuje mi do paczkow…pieklam juz z kilku przepisow paczki…jak narazie number 1 to te z termomixu..pozdrawiam:-)

    • Niestety i mi wyszły strasznie ciemne. Temperatura tłuszczu była idealna bo sprawdzałam termometrem. Jak krócej smażyłam to były niedosmażone. Do tego tłuste i bardzo lekkie. Smak ok ale ta zawartość tłuszczu sprawia, że przepis dla mnie nie do powtórzenia.

      • cukiereczek

        Niestety, z uwagi na ilość tłuszczu w przepisie te pączki nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu. A temperaturę tłuszczu trzeba kontrolować cały czas podczas smażenia. Bo po włożonej partii pączków mogła spaść i dlatego pączki wyszły surowe w środku.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek