Pączki pieczone

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dziś na pączki, ale w wersji odchudzonej. Naprawdę można się oszukać – te pączki smakują wspaniale, a nie trzeba ich smażyć! Po polaniu pączków lukrem i posypaniu skórką pomarańczową smakują niczym oryginał. Gorąco polecam je osobom dbającym o zdrowie, którzy jednak chcieliby uczcić Tłustoczwartkową tradycję 🙂

Pączki pieczone

Pączki pieczone

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • CIASTO:
  • 400g mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50g cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 150g masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków,
  • Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń,
  • Lukier,
  • Skórka pomarańczowa,

PRZYGOTOWANIE:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie (pod przykryciem).

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Przygotowanie rozczynu do pączków pieczonych.

Mąkę mieszamy z solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn.

Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części (po około 52g każda). Każdą z części rozpłaszczamy – otrzymamy okrągły placek. Na środku placka umieszczamy porcję nadzienia. Placka dokładnie zlepiamy, formujemy kulkę i układamy ją  na blaszce łączeniem do dołu. Najlepiej pączki układać w papilotkach, ale nie jest to konieczne. Gotowe pączki odstawiamy na około 30 minut do napuszenia (pod ściereczką).

Formujemy pączki i układamy je w papilotkach na blaszce.

Formujemy pączki i układamy je w papilotkach na blaszce.

W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pączki pieczemy około 13-15 minut.

Po upieczeniu pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Lukier przygotujemy mieszając 1,5 łyżki mleka z 10 łyżkami cukru pudru.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Jeden pieczony pączek zawiera około 210kcal. W tym:

  • węglowodany – 27g,
  • białko – 4,7g,
  • tłuszcz – 10g,
  • błonnik – 1g.

Kaloryczność pączka podałam bez lukru i skórki pomarańczowej.

2) Po polaniu pączka lukrem i posypaniu skórką pomarańczową jego kaloryczność wyniesie około 250kcal.

Pączki pieczone z nadzieniem z powideł śliwkowych

Pączki pieczone z nadzieniem z powideł śliwkowych

Pączki pieczone

Pączki pieczone

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

Pączki pieczone z nadzieniem z budyniu

 





48 komentarzy

  1. Witam czy u Pani też ciasto wyszło bardzo tłuste. Pączki dobre ale u mnie bardziej kruche niż drożdżowe. Może dać trochę mniej masła?

    • cukiereczek

      Witam, tak ciasto wychodzi tłuste. Ale moje pączki wyszły puszyste – takie jak na zdjęciu. Może Pani ciasto za krótko rosło? Można spróbować dać troszkę mniej masła.

  2. Idealne,puszyste, bardzo smaczne.

    DSC01902

    • cukiereczek

      Alicjo, wyglądają przepysznie 🙂

  3. Dałam konfiturę morelową – pycha!

    DSC01945

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały 🙂

  4. pyszne zniknely bardzo szybko przez przypadek dalam 500gr maki bo 100 gr do zaczynu a potem 400 dodalam i tak do ciasta zapoinajac odjac co ciekawe wyszlo idealnie no cos cudownego!!!! najlatwiejszy przepis na drozdzowe ciacha i tu moje pytanie czy ciasto tez moge z owocami takiena blasze z tego zrobic? chyba powinno byc ok? pyszne pyszne paczki!!!

    • cukiereczek

      Dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Tak. można pączki upiec z owocami. Myślę, że 1 duże ciasto też wyjdzie 😉

      • A takie jeszcze jedno pytanie czy wyszlo by z margaryna kasia ? czy musi byc masło? takie pyszne ze juz mnie korci zeby zrobic 🙂

        • cukiereczek

          Myślę, ze wyjdzie z margaryną, ale smaczniejsze są z masłem 🙂

      • Czy można zastąpić świeże drożdże suszonymi?

        • cukiereczek

          Tak. Należy wówczas użyć 14g drożdży suszonych.

  5. I znow zrobione 🙂 proste szybkie pięknie pachną i smakują wyśmienicie 🙂

    IMG_7959

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, wyglądają jak malowane 😉

  6. Witam. Czy piecze sie te paczki z termoobiegiem czy bez?

    • cukiereczek

      Bez termoobiegu, grzanie góra-dół.

      • Kamila

        Przepyszne. Numer 1!
        Ciasto idealne, smaczne, puszyste!
        Polecam każdemu. =)
        Przepis zostanie ze mną na długo! ???

        • cukiereczek

          Kamila cieszę się, że smakowały 😉

      • Pączki są naprawdę rewelacyjne! Na pewno będę wykorzystywać ten przepis jeszcze nie raz?

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakowały ❤️

  7. Paczki wyszły super, bardzo smaczne, mięciutkie po prostu idealne. Nie lukrowalam bo i takie są super smaczne.

    • cukiereczek

      Asiu, bardzo się cieszę, że moje pączki Ci smakowały 🙂

  8. Pyszne. Przerobiłam trochę pod mojego alergika. Bez mleka krowiego, na ksylitolu. Prawie fit. Polecam

    IMG_20180205_182043_232

    • cukiereczek

      Asikpf cieszę się, że i w takiej wersji się udały i smakowały 😉

  9. Przepyszne, delikatne, dzieci zachwycone smakiem, wyszło mi 20 pączków, zostały ostatnie 3… pozdrawiam ?

    • cukiereczek

      Asiu jakie piękne 😉 Cieszę się bardzo, że smakowały 🙂

  10. Przepyszne fit paczusie:) fit bo bez oleju. Zrobiłam mniejsze, wiadomo wyszło więcej. Puszyste i naprawdę bardzo smaczne! Zrobię jeszcze na tłusty czwartek. 🙂

    • cukiereczek

      Prywatnie Mama pięknie się prezentują ? Dziękuję za miły komentarz.

  11. Zakochałam sie tych pączkach <# Zresztą nie tylko ja <3 Niesamowicie puszyste, nieprzesłodzone, pulchniutkie. Rewelacja!! Radość dla zmysłów, rozkosz dla podniebienia P.S. Dobrze, że paczka drożdzy ma 100g, bo z rozkoszą jutro zrobię je drugi raz. Omniomniom!! Kasiu Dziekuję – to istne niebo w gębie.

    • cukiereczek

      Aniu bardzo dziękuję za miły komentarz <3 Cieszę się niezmiernie, że pączki smakowały 🙂

  12. Świetny przepis, który wybacza błędy. Trochę pokręciłam kolejność, bo wrzuciłam cukier i jaja do mąki z solą od razu ? ale wyszły i na dodatek przepyszne! Jutro powtórka bo jak powiedział mój mąż, kiedy je zobaczył: “tylko tyle?” i 5 zjadł od razu ? Dzięki!

    • Twój komentarz

      • cukiereczek

        Piękny pączek ?

    • cukiereczek

      Karolina cieszę się, że wszystko się udało i pączki smakowały ? Mój mąż też jest wielkim fanem pączków ?

  13. Mięciutkie i pyszne, aczkolwiek dla mnie to jednak bułeczki, a nie pączki – pączki muszą być smażone? Ale do niedzielnej kawki idealne?

    • cukiereczek

      Joanna jakie śliczne ? Cieszę się, że smakowały ?

  14. R e w e l a c j a. Na stałe wpisuje do ulubionych wypieków. Dziękuję za przepis i jeśli kto ich jeszcze nie robił to niech próbuje jak najszybciej!

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Magda pączek prezentuje się pięknie!

  15. Miękkie i puszyste, zniknęły w mgnieniu oka 🙂

    • cukiereczek

      Piękne ? Cieszę się, że smakowały ?

  16. Nie będę się zbytnio rozpisywać : pączki pyszne, polecam ! 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

  17. Najlepsze pączki, prawie jak te z cukierni a jednak zdrowsze?

    • cukiereczek

      Agusia wyglądają naprawdę idealnie ?

  18. Ciasto może rzeczywiście jest dość tłuste ale dzięki temu bardzo plastyczne. Paczki puszyste i mięciutkie. Polecam przepis ten jak również wiele innych od Pani Kasi. Korzystam regularnie i wszystko wychodzi super ?

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz! Cieszę się, że wszystko smakuje 😉

  19. Rewelacja.. robię te paczki już id kilku lat i jeszcze nikomu się nie znudziły… każdemu smakują.. są pyszne na następny dzień.. ale rzadko kiedy dotrwają do następnego dnia. 😅
    Przepis który zawsze się udaje!!!

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję za opinię ♥️

Pozostaw odpowiedź Agusia0901