Witajcie w "Weekendowej Cukierence" Zapraszam dziś na pączki, ale w wersji odchudzonej. Naprawdę można się oszukać – te pączki smakują wspaniale, a nie trzeba ich smażyć! Po polaniu pączków lukrem i posypaniu skórką pomarańczową smakują niczym oryginał. Gorąco polecam je osobom dbającym o zdrowie, którzy jednak chcieliby uczcić Tłustoczwartkową tradycję
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- CIASTO:
- 400g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 50g cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 150g masła,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- DODATKOWO:
- 1 żółtko+1 łyżka mleka do posmarowania pączków,
- Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń,
- Lukier,
- Skórka pomarańczowa,
PRZYGOTOWANIE:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie (pod przykryciem).
Mąkę mieszamy z solą. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i żółtka, dodajemy cukier i ucieramy chwilkę mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy podrośnięty rozczyn.
Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części (po około 52g każda). Każdą z części rozpłaszczamy – otrzymamy okrągły placek. Na środku placka umieszczamy porcję nadzienia. Placka dokładnie zlepiamy, formujemy kulkę i układamy ją na blaszce łączeniem do dołu. Najlepiej pączki układać w papilotkach, ale nie jest to konieczne. Gotowe pączki odstawiamy na około 30 minut do napuszenia (pod ściereczką).
W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pączki pieczemy około 13-15 minut.
Po upieczeniu pączki polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Lukier przygotujemy mieszając 1,5 łyżki mleka z 10 łyżkami cukru pudru.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Jeden pieczony pączek zawiera około 210kcal. W tym:
- węglowodany – 27g,
- białko – 4,7g,
- tłuszcz – 10g,
- błonnik – 1g.
Kaloryczność pączka podałam bez lukru i skórki pomarańczowej.
2) Po polaniu pączka lukrem i posypaniu skórką pomarańczową jego kaloryczność wyniesie około 250kcal.
Witam czy u Pani też ciasto wyszło bardzo tłuste. Pączki dobre ale u mnie bardziej kruche niż drożdżowe. Może dać trochę mniej masła?
Witam, tak ciasto wychodzi tłuste. Ale moje pączki wyszły puszyste – takie jak na zdjęciu. Może Pani ciasto za krótko rosło? Można spróbować dać troszkę mniej masła.
Idealne,puszyste, bardzo smaczne.
Alicjo, wyglądają przepysznie
Dałam konfiturę morelową – pycha!
Cieszę się, że smakowały
pyszne zniknely bardzo szybko przez przypadek dalam 500gr maki bo 100 gr do zaczynu a potem 400 dodalam i tak do ciasta zapoinajac odjac co ciekawe wyszlo idealnie no cos cudownego!!!! najlatwiejszy przepis na drozdzowe ciacha i tu moje pytanie czy ciasto tez moge z owocami takiena blasze z tego zrobic? chyba powinno byc ok? pyszne pyszne paczki!!!
Dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że smakowały
Tak. można pączki upiec z owocami. Myślę, że 1 duże ciasto też wyjdzie 
A takie jeszcze jedno pytanie czy wyszlo by z margaryna kasia ? czy musi byc masło? takie pyszne ze juz mnie korci zeby zrobic
Myślę, ze wyjdzie z margaryną, ale smaczniejsze są z masłem
Czy można zastąpić świeże drożdże suszonymi?
Tak. Należy wówczas użyć 14g drożdży suszonych.
I znow zrobione
proste szybkie pięknie pachną i smakują wyśmienicie 
Bardzo się cieszę, wyglądają jak malowane
Witam. Czy piecze sie te paczki z termoobiegiem czy bez?
Bez termoobiegu, grzanie góra-dół.
Przepyszne. Numer 1!
Ciasto idealne, smaczne, puszyste!
Polecam każdemu. =)
Przepis zostanie ze mną na długo! ???
Kamila cieszę się, że smakowały
Pączki są naprawdę rewelacyjne! Na pewno będę wykorzystywać ten przepis jeszcze nie raz?
Cieszę się, że smakowały
Paczki wyszły super, bardzo smaczne, mięciutkie po prostu idealne. Nie lukrowalam bo i takie są super smaczne.
Asiu, bardzo się cieszę, że moje pączki Ci smakowały
Pyszne. Przerobiłam trochę pod mojego alergika. Bez mleka krowiego, na ksylitolu. Prawie fit. Polecam
Asikpf cieszę się, że i w takiej wersji się udały i smakowały
Przepyszne, delikatne, dzieci zachwycone smakiem, wyszło mi 20 pączków, zostały ostatnie 3… pozdrawiam ?
Asiu jakie piękne
Cieszę się bardzo, że smakowały 
Przepyszne fit paczusie:) fit bo bez oleju. Zrobiłam mniejsze, wiadomo wyszło więcej. Puszyste i naprawdę bardzo smaczne! Zrobię jeszcze na tłusty czwartek.
Prywatnie Mama pięknie się prezentują ? Dziękuję za miły komentarz.
Zakochałam sie tych pączkach <# Zresztą nie tylko ja <3 Niesamowicie puszyste, nieprzesłodzone, pulchniutkie. Rewelacja!! Radość dla zmysłów, rozkosz dla podniebienia P.S. Dobrze, że paczka drożdzy ma 100g, bo z rozkoszą jutro zrobię je drugi raz. Omniomniom!! Kasiu Dziekuję – to istne niebo w gębie.
Aniu bardzo dziękuję za miły komentarz <3 Cieszę się niezmiernie, że pączki smakowały
Świetny przepis, który wybacza błędy. Trochę pokręciłam kolejność, bo wrzuciłam cukier i jaja do mąki z solą od razu ? ale wyszły i na dodatek przepyszne! Jutro powtórka bo jak powiedział mój mąż, kiedy je zobaczył: “tylko tyle?” i 5 zjadł od razu ? Dzięki!
Twój komentarz
Piękny pączek ?
Karolina cieszę się, że wszystko się udało i pączki smakowały ? Mój mąż też jest wielkim fanem pączków ?
Mięciutkie i pyszne, aczkolwiek dla mnie to jednak bułeczki, a nie pączki – pączki muszą być smażone? Ale do niedzielnej kawki idealne?
Joanna jakie śliczne ? Cieszę się, że smakowały ?
R e w e l a c j a. Na stałe wpisuje do ulubionych wypieków. Dziękuję za przepis i jeśli kto ich jeszcze nie robił to niech próbuje jak najszybciej!
Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Magda pączek prezentuje się pięknie!
Miękkie i puszyste, zniknęły w mgnieniu oka
Piękne ? Cieszę się, że smakowały ?
Nie będę się zbytnio rozpisywać : pączki pyszne, polecam !
Cieszę się, że smakowały ?
Najlepsze pączki, prawie jak te z cukierni a jednak zdrowsze?
Agusia wyglądają naprawdę idealnie ?
Ciasto może rzeczywiście jest dość tłuste ale dzięki temu bardzo plastyczne. Paczki puszyste i mięciutkie. Polecam przepis ten jak również wiele innych od Pani Kasi. Korzystam regularnie i wszystko wychodzi super ?
Dziękuję za miły komentarz! Cieszę się, że wszystko smakuje
Rewelacja.. robię te paczki już id kilku lat i jeszcze nikomu się nie znudziły… każdemu smakują.. są pyszne na następny dzień.. ale rzadko kiedy dotrwają do następnego dnia.
Przepis który zawsze się udaje!!!
Ślicznie dziękuję za opinię ♥️