W "Weekendowej Cukierence" rozpoczynamy karnawał 🙂 A jak karnawał to na stole muszą pojawić się obowiązkowo pączki, racuchy i faworki. Moja dzisiejsza propozycja to pączki przygotowane z dodatkiem piwa. Piwo zastępuję większość mleka. Pączki są mięciutkie, puszyste, rozpływają się w ustach. Mam wrażenie, że są nawet bardziej puszyste niż zwykłe pączki. Sposób przygotowania jest dokładnie taki sam jak zwykłych pączków. Jeśli smażysz pączki po raz pierwszy to zajrzyj TUTAJ. W tym wpisie podałam rady dotyczące przygotowania i smażenia pączków. Pączki piwne możemy przygotować także w tradycyjnym kształcie, z nadzieniem.
SKŁADNIKI (15-20 sztuk):
- PĄCZKI:
- 500-550g mąki pszennej,
- 40g świeżych drożdży,
- ¼ szklanki ciepłego mleka,
- ¾ szklanki piwa,
- ¼ szklanki cukru (50g),
- ½ opakowania cukru waniliowego,
- 70g masła,
- 5 żółtek,
- 20ml spirytusu,
- 1/3 łyżeczki soli,
- Tłuszcz do smażenia,
- DODATKOWO:
- cukier
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże, dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Mąkę łączymy z solą, mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy rozczyn, mieszamy. Dodajemy piwo, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość (około 1-2h).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Rozwałkowujemy je na grubość około 1cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Oponki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut - powinny podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia.
Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Jeszcze gorące oponki obtaczamy w cukrze i odkładamy na większy talerz do całkowitego ostygnięcia.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do smażenia pączków polecam użyć planty.
Twoje przepisy zawsze są trafione w mój gust
Bardzo mi miło ?
Są przepyszne!!!!
Ewa cieszę się, że smakowały ?
Bardzo puszyste, rozpływają się w ustach ???
Justyna jakie piękne! <3
Oponki są pyszne!! Jeszcze raz dziękuję za przepis❤️❤️
A w myślach planuję już wypróbować kolejne Twoje przepisy??
Karolina jakie puszyste ? Polecam się na przyszłość ?
Oponki przepyszne,mięciutkie,puszyste? Pieczenie z Pani przepisami to sama przyjemność,jeszcze na żadnym przepisie się nie zawiodłam.Dziękuję?
Pani Teresa dziękuję za piękny komentarz ? Bardzo mi miło ??
Przepis na oponki cudo. Dziekuję😍
Bardzo dziękuję ♥️
Mega pyszne , łatwe smaczne idealne
Karolina jakie piękne Ci wyszły 🙂
Super puchate i pyszne ?
Piękne ? Cieszę się, że smakowały!