Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

To pyszny i zdrowy posiłek, który idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie. Takie drugie śniadanie przygotujecie zaledwie w 5 minut. Do jogurtu lubię dodawać różne rodzaje owoców. Przy kwaśniejszych owocach całość można polać miodem lub syropem klonowym.

Warto do naszej diety włączyć otręby owsiane. Mają one wysoką zawartość błonnika dzięki czemu będziemy dłużej syci. Są też bogate w fosfor. Otręby owsiane to źródło cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy, białko, kwas pantotenowy, potas oraz mangan. Świetnie sprawdzają się nie tylko jako dodatek do jogurtu, ale także jako składnik placuszków, chleba, bułek.

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki otrąb owsianych (14g),
  • 10g orzechów włoskich,
  • 1 kostka czekolady gorzkiej (6g),
  • 100g owoców (np. mandarynka, jagody, maliny, borówki, truskawki)

PRZYGOTOWANIE:

Jogurt naturalny mieszamy z orzechami i otrębami. Na wierzch wykładamy owoce. Całość posypujemy startą czekoladą.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Jogurt zawiera około 306kcal. W tym:

  • węglowodany – 36,3g,
  • białko – 12,0g,
  • tłuszcz – 12,6g,
  • błonnik – 4,75g.

Jogurt z owocami proponuję podać na drugie śniadanie.

2) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij