Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

To pyszny i zdrowy posiłek, który idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie. Takie drugie śniadanie przygotujecie zaledwie w 5 minut. Do jogurtu lubię dodawać różne rodzaje owoców. Przy kwaśniejszych owocach całość można polać miodem lub syropem klonowym.

Warto do naszej diety włączyć otręby owsiane. Mają one wysoką zawartość błonnika dzięki czemu będziemy dłużej syci. Są też bogate w fosfor. Otręby owsiane to źródło cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy, białko, kwas pantotenowy, potas oraz mangan. Świetnie sprawdzają się nie tylko jako dodatek do jogurtu, ale także jako składnik placuszków, chleba, bułek.

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki otrąb owsianych (14g),
  • 10g orzechów włoskich,
  • 1 kostka czekolady gorzkiej (6g),
  • 100g owoców (np. mandarynka, jagody, maliny, borówki, truskawki)

PRZYGOTOWANIE:

Jogurt naturalny mieszamy z orzechami i otrębami. Na wierzch wykładamy owoce. Całość posypujemy startą czekoladą.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Jogurt zawiera około 306kcal. W tym:

  • węglowodany – 36,3g,
  • białko – 12,0g,
  • tłuszcz – 12,6g,
  • błonnik – 4,75g.

Jogurt z owocami proponuję podać na drugie śniadanie.

2) Danie to idealnie sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej jako drugie śniadanie.

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą

Jogurt z owocami, otrębami i czekoladą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź