Na blogu znajdziecie już przepis na koktajl ze szpinaku z dodatkiem gruszki i winogron. Tym razem szpinak połączyłam ze świeżym ananasem. Szpinak to bomba witaminowa. Jest bogaty w witamy, szczególnie K i C. Trwa właśnie szpinakowy sezon więc warto zmiksować z niego ten pyszny koktajl. A więcej pomysłów na wykorzystanie szpinaku znajdziecie TUTAJ.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100g świeżego szpinaku,
- 300g świeżego ananasa,
- 1 banan,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- Ewentualnie 1 łyżeczka miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak płuczemy i osuszamy. Banana obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki koktajl. Jeśli koktajl jest mało słodki to możemy dodać 1 łyżeczkę miodu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jedna porcja koktajlu będzie zawierała około 200kcal, w tym:
- węglowodany – 48,7g,
- białko – 3,3g,
- tłuszcz – 0,9g,
- błonnik – 4,6g.
Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie lub kolację.