Koktajl z melonem, mango i awokado

To nie jest mój pierwszy koktajl z dodatkiem awokado. Awokado połączyłam już z bananem i malinami. Koktajl smakował wówczas wyśmienicie. Awokado fajnie zagęszcza koktajle i nadaje im aksamitności. Ma przy tym neutralny smak. Możemy używać je do koktajli zamiennie z bananem. Dzisiejszy koktajl to połączenie egzotycznych owoców: mango i melona, wzbogacone o imbir i sok z limonki. Wyszło pysznie, aromatycznie i orzeźwiająco, polecam!

Koktajl z melonem, mango i awokado

Koktajl z melonem, mango i awokado

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • ½ awokado,
  • ½ melona (około 250g miąższu),
  • 1 średnie mango (około 200g miąższu),
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z imbiru,
  • Sok z ½ limonki (około 2-3 łyżeczek),
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • Lód,

PRZYGOTOWANIE:

Awokado obieramy i usuwamy pestkę. Przekładamy je do kielicha blendera. Mango i melona także obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do awokado. Około 2cm kawałek imbiru obieramy. Następnie przeciskamy go praską do czosnku. Odmierzamy 1 łyżeczkę soku imbirowego. Zamiennie możemy użyć szczyptę imbiru suszonego.

Do kielicha blendera dodajemy pozostałe składniki: mleko, jogurt, syrop klonowy, sok z limonki. Miksujemy wszystko na gładki koktajl Gęstość koktajlu regulujemy poprzez dodanie lodu. Koktajl podajemy schłodzony.

Życzę smacznego  🙂

Koktajl z melonem, mango i awokado

Koktajl z melonem, mango i awokado





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź