Koktajl z jarmużem, kiwi i bananem

Ten koktajl miło zaskoczy Was swoim smakiem. Dzięki dodatkowi banana i soku jabłkowego jest delikatnie słodki i nie jest cierpki. Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, coraz chętniej stosowane w naszej kuchni. Zawiera dużo potasu, wapnia, witaminy K i C. Witamina C zawarta w porcji 100g jarmużu pokrywa niemal 200% zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jego spożywanie sprzyja przeciwdziałaniu nowotworom, a także opóźnia procesy starzenia.

Koktajl z jarmużem, kiwi i bananem

Koktajl z jarmużem, kiwi i bananem

SKŁADNIKI (2 porcje po około 175kcal):

  • 1 banan,
  • 1 kiwi,
  • 1 szklanki porwanych liści jarmużu,
  • ½ szklanki soku jabłkowego 100%,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,

PRZYGOTOWANIE:

Z liściu jarmużu usuwamy twarde nerwy. Płuczemy je i osuszamy. Banana i kiwi obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do uzyskania kremowego koktajlu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Koktajl zawiera około 350kcal. W tym:

  • węglowodany – 74g,
  • białko – 10g,
  • tłuszcz – 4g,
  • błonnik – 7g.

2) Proponuję podanie dwóch porcji.

3) Jedna porcja będzie zawierała około 175kcal, w tym:

  • węglowodany – 37g,
  • białko – 4,91g,
  • tłuszcz – 1,95g,
  • błonnik – 73,63g.

Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie.

Koktajl z jarmużem, kiwi i bananem

Koktajl z jarmużem, kiwi i bananem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź