Ten koktajl miło zaskoczy Was swoim smakiem. Dzięki dodatkowi banana i soku jabłkowego jest delikatnie słodki i nie jest cierpki. Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, coraz chętniej stosowane w naszej kuchni. Zawiera dużo potasu, wapnia, witaminy K i C. Witamina C zawarta w porcji 100g jarmużu pokrywa niemal 200% zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jego spożywanie sprzyja przeciwdziałaniu nowotworom, a także opóźnia procesy starzenia.
SKŁADNIKI (2 porcje po około 175kcal):
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- 1 szklanki porwanych liści jarmużu,
- ½ szklanki soku jabłkowego 100%,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
PRZYGOTOWANIE:
Z liściu jarmużu usuwamy twarde nerwy. Płuczemy je i osuszamy. Banana i kiwi obieramy. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do uzyskania kremowego koktajlu. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Koktajl zawiera około 350kcal. W tym:
- węglowodany – 74g,
- białko – 10g,
- tłuszcz – 4g,
- błonnik – 7g.
2) Proponuję podanie dwóch porcji.
3) Jedna porcja będzie zawierała około 175kcal, w tym:
- węglowodany – 37g,
- białko – 4,91g,
- tłuszcz – 1,95g,
- błonnik – 73,63g.
Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie.